Головна Новини Суспільство Війна з Росією У США розповіли, навіщо Путіну візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС і до чого тут Мінськ-3
commentss НОВИНИ Всі новини

У США розповіли, навіщо Путіну візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС і до чого тут Мінськ-3

Аналітики зазначили, що дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором Запорізької АЕС

7 вересня 2022, 08:40
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін може спробувати скористатися звітом МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС та створити процес, аналогічний мінським угодам. Як передає "Коментарі", такі думки висловили експерти американського Інституту дослідження війни (ISW).

У США розповіли, навіщо Путіну візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС і до чого тут Мінськ-3

Експерти розповіли, як Путін може використати ситуацію навколо ЗАЕС \ фото ru.depositphotos.com

Як зазначається, дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ.

МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з Росією з експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що Росія має право на консультації.

ISW пише, що Путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію, яку зараз окупують російські війська.

"Путін може спробувати скористатися ситуацією, щоб спробувати створити процес, аналогічний мінським угодам, які встановили припинення вогню після російського вторгнення у 2014 році", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, МАГАТЕ виступило за встановлення зони охорони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. Крім того, агентство закликало до демілітаризації станції та виведення звідти російських військових. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі пропонує Раді Безпеки ООН створити зону ядерної безпеки та захисту на Запорізькій АЕС, окупованій російськими військовими.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЄС призупинить угоду з РФ про спрощення візового режиму: що це означає як відреагують росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини