Головна Новини Суспільство Війна з Росією У РФ нова тактика у війні проти України: де зупиниться агресор – яке рішення має ухвалити Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

У РФ нова тактика у війні проти України: де зупиниться агресор – яке рішення має ухвалити Захід

Дальнобійна артилерія може допомогти Україні переламати хід війни - потрібне оперативне рішення Заходу

27 травня 2022, 13:52 comments1358
Поділіться публікацією:

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив, що війна з російським агресором буде довготривалою . За його словами, зараз завдання армії РФ – вийти на межі Луганської та Донецької областей, а також закріпитись на захоплених територіях Херсонської. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як росіяни змінили тактику через три місяці війни. І що нам потрібно, щоби переломити ситуацію на свою користь.

У РФ нова тактика у війні проти України: де зупиниться агресор – яке рішення має ухвалити Захід

Важка артилерія. Фото: з відкритих джерел

Тішить інформація закордонних ЗМІ, що наступного тижня влада США нібито оголосить про постачання в Україну установок далекобійної артилерії MLRS

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що росіяни стали обережнішими. І не йдуть нахрапом, як у перші тижні та навіть місяці.

"Вони повернулися до своєї найпоширенішої тактики – тактики випаленої землі. Її застосовували під час другої Чеченської війни, під час захоплення Цхінвала, під час боїв у Сирії. Суть у тому, що вони не вступають у пряме бойове зіткнення, доки російська артилерія та авіація не винесе нашу позицію повністю. Це призводить, як правило, до того, що ми зазнаємо втрат, змушені залишати одні рубежі оборони, переходячи до інших. Поступово відступаючи на тому ж Донбасі. Тому що, коли рубіж оборони повністю перекопується артою та авіацією, там уже нема чого обороняти і часто нікому", – пояснює Олег Жданов.

На його думку, для того, щоб зламати ситуацію, нам потрібна далекобійна артилерія, причому у значній кількості. Не 10-50 гаубиць, а 300-350. Три-чотири повноцінні артбригади. Потрібні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), авіація.

"У цьому сенсі тішить інформація закордонних ЗМІ, що наступного тижня влада США нібито оголосить про постачання в Україну установок далекобійної артилерії MLRS і, можливо, HIMARS. Це вирішує проблему, особливо РСЗВ, – зазначає експерт. — Але тут важливе питання часу. Нам все це потрібне тут і зараз. А краще взагалі вчора. А вони поки що вирішують – постачати-не постачати, а якщо постачати – коли і скільки".

Війна триватиме доти, доки росіян зберігатимуть здатність її вести

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких вважає, що росіяни останніми тижнями перейшли від неконцентрованих ударів у всіх напрямках – до низки концентрованих, з упором на Донбасі та півдні (Херсонська та Запорізька області). На північному напрямку, зазначає він, окупанти обмежили бойові дії, хоч і продовжують зберігати напругу.

"Деякі західні політики вважають, що окупувавши ті ж Донбас і, приміром, повністю Запорізьку та Херсонську області, росіяни зупиняться. Задовольнившись, припустимо, сухопутним коридором у Крим та відсіканням України від Азовського моря. Я впевнений, що це буде лише створення плацдарму для розвитку подальшого наступу на інші території України", – каже експерт.

А тому, наголошує він, ті західні політики (як нинішні, так і колишні), котрі обережно натякають, що Україні варто намагатися досягти миру шляхом територіальних поступок агресору, глибоко помиляються.

"Ми це проходили 2014-го, коли думали, що певними поступками можна утихомирити російського агресора, – нагадує Валентин Гладких. — 2022-й показав, що ні, не можна".

На сьогоднішній день, продовжує експерт, відомо, що РФ використовує проти України практично весь арсенал озброєння у неї. За винятком хіба що зброї масового ураження типу хімічного та тактичного ядерного. А так у хід ідуть вже і фосфорні бомби, і новітня вогнемета система "Сонцепек".

"І на тлі всього цього страху деякі західні лідери все ще сумніваються – чи варто надавати Україні важке озброєння. На їхню думку, це може спровокувати ескалацію. Який ще їм ескалації не вистачає? Єдине, що може не відкласти, а припинити цю війну – це військова поразка Російської Федерації, – упевнений Валентин Гладких. – А для цього необхідно, щоб Україна отримала і РСЗВ, та інше важке озброєння, яке дозволить ЗСУ ефективніше знищувати агресора. Крім того, нам точно знадобиться високоточне озброєння. Тому що ми не можемо собі дозволити звільняти українські міста так, як росіяни їх захоплювали, а саме – стираючи з землі. Нам важливо бити точково – знищуючи окупантів та завдаючи мінімальних збитків мирному населенню та інфраструктурі".

Важливо зрозуміти, акцентує експерт, що війна триватиме доти, доки росіян зберігатимуть здатність її вести. І треба бути наївним, дурним чи цинічним, якщо цього не розуміти – чи вдавати, що не розумієш, резюмує Валентин Гладких.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Британія може сплутати усі карти Брюсселю: Джонсон запропонував Зеленському альтернативу ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини