У Міноборони відповіли, чи можлива повністю добровільна мобілізація

У Міноборони вважають, що зараз не можна відмовлятися від примусової мобілізації

Навіть у разі реформування територіальних центрів комплектування (ТЦК), за ними залишиться функція примусової мобілізації. Від цього правила та вимоги ніхто не відходитиме. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю NV зробив уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

Уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу зазначив, що пряма мобілізація громадян у конкретні частини, яка відбувається в обхід ТЦК, стосується саме добровольців. Для примусової мобілізації військовозобов'язаних однаково потрібна структура на кшталт ТЦК.

Бежевець нагадав, що окрім безпосередньо мобілізаційних заходів ТЦК також займаються соціальною підтримкою військових та виконують інші важливі державні функції.

"Вони можуть бути реформовані, переформатовані - будь-що. Але ці функції все одно хтось повинен виконувати", - пояснив він.

Представник Міноборони висловив думку, що в умовах повномасштабної війни, коли на фронті щодня потрібне поповнення, неможливо зробити мобілізацію виключно добровільних засад. Як би хтось до цього не ставився, але все одно мобілізація передбачає певний примус.

Відповідно, пояснив Бежевець, не можна говорити, що вербування добровольців у конкретні частини в обхід ТЦК замінить мобілізацію. Цей спосіб може бути лише доповненням загальної мобілізації. А сама по собі мобілізація з елементами примусу адміністративної та кримінальної відповідальності залишиться. Це стосується тих, хто не усвідомив свого громадянського обов'язку під час великої війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" – працівники ТЦК знайшли спосіб розшукати тих, хто не оновив дані: що роблять.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чи накриє українців хвиля масових штрафів за неявку до ТЦК за порядком денним: адвокат дав відповідь.