Головна Новини Суспільство Війна з Росією У МАГАТЕ оголосили свій вердикт за підсумками візиту на ЗАЕС: про що він каже – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

У МАГАТЕ оголосили свій вердикт за підсумками візиту на ЗАЕС: про що він каже – чого чекати далі

Головне у звіті місії МАГАТЕ – це підтвердження присутності російських військових та техніки безпосередньо на території ЗАЕС

7 вересня 2022, 11:20 comments1126
Поділіться публікацією:

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС. Там сказано, що існує нагальна необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії, викликаної фізичними збитками, заподіяними військовими засобами. Також стверджується, що потрібно створити захисну зону навколо станції, щоб уникнути пошкоджень та припинити обстріл околиць для підтримки фізичної цілісності АЕС. Підтверджується наявність на станції російської військової техніки. Як оцінюєте цей звіт? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У МАГАТЕ оголосили свій вердикт за підсумками візиту на ЗАЕС: про що він каже – чого чекати далі

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Тепер слово за G7, ЄС та коаліцією "Рамштайн"

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський вважає, що попередній звіт МАГАТЕ свідчить про відповідальність Росії у разі можливої катастрофи.

"МАГАТЕ констатувало, що російські військові та військова техніка розміщені у турбінних залах ЗАЕС, де це неприпустимо. Також встановлено факт того, що російська військова присутність є фактором тиску на персонал станції та може підвищити ризик помилкових рішень. Міститься і вимога до Росії припинити таку практику", – пояснює експерт.

На його думку, для Росії це – чергова дипломатична поразка. Адже світ отримує додатковий доказ на користь двох аргументів.

"Перший – санкції мають стати справді жорсткими. Зокрема, країна, яка порушує правила безпеки на ядерних об'єктах, не може займатися будівництвом та обслуговуванням атомних санкцій. Діяльність Росатому в інших країнах має бути припинена. Другий – Україна має отримати зброю, щоб завдати Росії рішучої поразки та змусити російські війська звільнити ЗАЕС", – зазначає Петро Бурковський.

Тільки в такому разі, продовжує він, безпеку ЗАЕС буде гарантовано відповідно до вимог МАГАТЕ.

"Тепер слово за G7, ЄС та коаліцією "Рамштайн". І це сильний аргумент для канцлера Шольця та Соціал-демократичної партії Німеччини, які опираються наданню Україні німецьких танків. Що ж, ФРН має вибір: чи надати Україні танки чи нести спільно з росією відповідальність за небезпеку аварії на ЗАЕС", – констатує аналітик.

Якщо сказали "А", то треба було сказати і "Б" – закликати росію до повної демілітаризації ЗАЕС

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає позитивною стороною цього звіту те, що в ньому офіційно підтверджуються факти присутності російських військ та військової техніки на території станції, зокрема, на першому поверсі турбінних залів в енергоблоках 1 та 2, що створює підвищені ризики для безпеки ЗАЕС.

"Також зізнається, що сам факт окупації станції, у тому числі тиск на український персонал та присутність на станції представників компанії "Росатом" створює проблеми для безпеки роботи АЕС. Підтверджено і факт обстрілів, але без вказівки сторони, яка це зробила. Як і прогнозувалося, МАГАТЕ намагається дотримуватись формальної нейтральності у цьому звіті, але все одно місії в ньому хоча б побічно визнала, що головні ризики зумовлені самим фактом окупації станції російськими військами", – зазначає експерт.

Крім того, продовжує він, місія визнала, що ситуація є безпрецедентною та існує величезний ризик для ядерної безпеки внаслідок воєнних дій у районі ЗАЕС.

"Заклик "негайного створення зони ядерного захисту" навколо Запорізької АЕС, у чому МАГАТЕ готова допомогти, загалом, також є правильним. Але якщо сказали "А", то треба було сказати і "Б" – закликати росію до повної демілітаризації ЗАЕС. Але тут виникає вже типова проблема — всі міжнародні організації, в яких РФ має вплив, у тому числі і МАГАТЕ, намагаються дотримуватися формальної нейтральності. Тому не варто чекати від МАГАТЕ чогось надзвичайного, тим більше конкретних дій щодо безпеки ЗАЕС. Власними силами МАГАТЕ цього зробити не може, – пояснює Володимир Фесенко. – Єдине, що вони можуть зробити – продовжити контроль над ситуацією на станції, і спробувати там створити місію, що постійно діє".

Свій сигнал тривоги та потенційної великої небезпеки МАГАТЕ надіслало – і закликало до переговорів щодо врегулювання надзвичайної ситуації, акцентує експерт. Вважаючи ймовірним, що найближчим часом буде спроба розпочати такі переговори, хоча б у неформальному та закритому режимі.

"Чи вдасться про щось домовитися – залежить від готовності Росії хоча б до відносних компромісів з питань безпеки на ЗАЕС, а також розвитку військової ситуації на півдні України, – прогнозує Володимир Фесенко. – Кремль може спробувати використати цю ситуацію для того, щоб втягнути Україну в переговори на своїх умовах, і досягти загального та повного перемир'я на півдні нашої країни, з приводу забезпечення безпеки АЕС. Але для України це неприйнятно (принаймні зараз). Українська сторона у цих переговорах може наполягати на демілітаризації території ЗАЕС та повному виведенні російських військ із території станції".

Суперечність позицій України та Росії очевидна, наголошує експерт. І можливість реального компромісу за таких умов виглядає малоймовірною.

"Можливо, вдасться домовитися про припинення військових дій та обстрілів у районі ЗАЕС, що було б дуже раціонально з погляду забезпечення безпеки станції. Але навіть якщо вдасться досягти такої домовленості, то чи виконуватиметься вона? Як бачимо, питань поки що більше, ніж відповідей. Ситуація навколо ЗАЕС залишається напруженою, і ризики для ядерної безпеки зберігаються", – робить висновок Володимир Фесенко.

Звіт МАГАТЕ не називає окупаційну сторону – окупаційною

Політичний експерт Богдан Бондаренко зазначає, що нічого особливого від цього звіту очікувати не доводилося.

"МАГАТЕ діє в рамках того фарватеру, що й інші міжнародні організації за умов нормального світопорядку. Коли жодна з країн не порушує основи цього світу. В умовах же, коли Росія окупує АЕС, будь-які звіти з цього приводу виглядають як сюрреалізм", – вважає експерт.

Тому що, пояснює він, звіт не називає окупаційну сторону – окупаційною. Там лише вказується на необхідність дотримуватись норм безпеки Росією та Україною.

"Це виглядає як мінімум несерйозно і зовсім не співвідноситься з існуючими реаліями, – наголошує Богдан Бондаренко. – Пояснюється таке ставлення, у тому числі внутрішньою бюрократією організацій типу МАГАТЕ, їх небажанням змінюватися. Плюс — вони відзначають, що більш жорсткими висновками побоюються спровокувати Росії на ескалацію. Тому, мовляв, і просять здійснити ті чи інші заходи обох сторін конфлікту. Сама ж поїздка місії на ЗАЕС під чуйним керівництвом представників країни-агресора виглядала гротескною. І як ситуація розвиватиметься далі, передбачити, гадаю, не зможе ніхто".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЄС призупинить угоду з РФ про спрощення візового режиму: що це означає — як відреагують росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини