Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Кремлі придумали причину для продовження мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кремлі придумали причину для продовження мобілізації

У міністерстві оборони Росії пояснили продовження мобілізації турботою про учасників війни з Україною та членів їхніх родин

14 лютого 2023, 23:35
Поділіться публікацією:

Минулого року 21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію для продовження "СВО" на території України. За офіційними даними, в армію тоді призвали більш як 300 тисяч росіян, які рахувалися в запасі. Наприкінці жовтня міністр оборони Росії Сергій Шойгу доповів про завершення мобілізації, пишуть "Коментарі".

У Кремлі придумали причину для продовження мобілізації

Де-юре мобілізація в РФ завершилася ще торік, де-факто – триває дотепер

Згодом і очільник Кремля оголосив про закінчення призову, однак указ не підписав. Речник президента Росії Дмитро Пєсков підтвердив, що указ про мобілізацію продовжить діяти, але не для призову, а для вирішення інших військових завдань, але яких саме — не уточнив.

"У разі визнання указу про мобілізацію таким, що втратив чинність, призвані в армію під час спеціальної військової операції та члени їхніх сімей будуть позбавлені додаткових соціальних гарантій та компенсацій, передбачених урядом", – ідеться у відповіді міноборони РФ на запит депутата тамтешніх законодавчих зборів Артура Гайдука.

Депутат намагався розібратися, чому указ продовжує діяти, коли міністерство оборони публічно заявило про завершення часткової мобілізації. У відповіді на запит знову підтвердили, що "заходи, повʼязані з оповіщенням та призовом громадян у рамках мобілізації, завершилися 28 жовтня 2022 року", проте "решта заходів, передбачених указом, продовжується". І знову не пояснили що це за такі заходи.

Варто зауважити, що впродовж дії указу доволі ускладнене звільнення з армії військовослужбовців-контрактників. А ще, відмова їхати на український фронт може бути розцінена як злочин, адже в мирний час контрактники мають право відмовитися брати участь у бойових діях.

Наприкінці 2022 року українська влада та розвідки західних країн повідомили, що на початку 2023 року Кремль оголосить про нову мобілізацію, під час якої в російську армію можуть призвати до 500 тисяч осіб, після чого Росія спробує провести ще один широкомасштабний наступ на українські території. Та в Росії заявили, що таких планів поки немає.

Водночас російська влада оголосила про плани збільшити чисельність своєї армії до 1,5 мільйона осіб та підвищення граничного віку призову строковиків до 30 років.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України заявили: Росія вимушено переносить, поки на не визначений термін, другу хвилю мобілізації. Подальша мобілізація ще більше виснажить країну-агресорку.

Як писали "Коментарі", нестачу військовослужбовців в армії Росії вирішили "перекрити" жінками. Їх з грудня 2022 року почали відправляти на фронт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — від мобілізації не втекти: у Путіна зробили неприємну заяву для росіян.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини