Головна Новини Суспільство Війна з Росією The Economist пише про прорив у повітряній війні: чому ЗСУ вдалося неймовірне
commentss НОВИНИ Всі новини

The Economist пише про прорив у повітряній війні: чому ЗСУ вдалося неймовірне

Дрони ЗСУ стають жахіттям для російських гелікоптерів

5 вересня 2024, 16:05 comments1570
Поділіться публікацією:

Ще 31 липня в соцмережах активно поширювалися фото збитого російського вертольота Мі-8. Найбільшою несподіванкою стало те, що його знищив дешевий невеликий дрон ЗСУ. Як інформує портал "Коментарі", про це пише "The Economist".

The Economist пише про прорив у повітряній війні: чому ЗСУ вдалося неймовірне

Гелікоптер Мі-8. Фото: з відкритих джерел

Видання зазначає, спочатку було незрозуміло, чи це щасливе влучення, чи ознаки прориву у повітряній війні. Самі по собі ударні гелікоптери РФ зіграли відносно невелику роль. Їх досить швидко відігнали від лінії фронту й вона почали стріляти керованими та некерованими ракетами з великої відстані.

Раніше вже були випадки знищення гелікоптера дроном. У травні 2022 року Bayraktar TB2 випустив ракету для знищення російського транспортного гелікоптера на острові Зміїний. Однак тоді йшлось про машину, яка була схожа на маленький літак, а зараз ЗСУ знищують цілі маленькими FPV-дронами, більшість з яких важать менше 1 кг.

Вони використовуються як дрони-камікадзе і вже показали себе надзвичайно ефективними проти наземної техніки та піхоти, але до липня жодного разу не уражали гелікоптер.

Авжеж до цього траплялися тісні зіткнення, під час яких українські FPV переслідували російські гелікоптери, але не зуміли їх зловити. Цей БПЛА, заряджений вибухівкою, максимально може розігнатись до близько 150 км/год, тоді як швидкість Мі-8 може перевищувати 240 км/год. У дронів є лише один шанс їх уразити — якщо вони летять назустріч одне одному, або у момент, коли вертоліт кружляє чи зависає.  

У зв'язку з цим, дані про рух російських гелікоптерів життєво важливі під час атаки безпілотників. З липня Україна почала використовувати безпілотники з програмним забезпеченням, яке може отримувати дані з радарів протиповітряної оборони та інших датчиків і розраховувати курс перехоплення цілі. Оператор дотримується цього курсу, поки дрон не потрапить у зону видимості. У соцмережах навіть з'явились відео, як українські безпілотники перехоплюють російські розвідувальні БПЛА. Виявилось, що для вертольотів цей метод теж працює. 

Журналісти зазначають, у дронів є одна велика перевага – вони неймовірно дешеві у виготовленні. Виробництво FPV коштує близько 500 доларів і волонтери виготовляють їх на своїх кухонних столах за допомогою паяльників. Таким чином направляти десятки безпілотників на одну ціль набагато дешевше, ніж запускати ракету з тепловим наведенням. Так, Stinger коштує 500 тисяч доларів за використання. Він має максимальну дальність близько 8 км і його потрібно використовувати в межах видимості цілі. Однак FPV мають радіус дії 20 км і можуть бути запущені далеко поза полем зору.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США перервали мовчання: чому немає сенсу давати згоду Україні на удари ATACMS по РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини