Головна Новини Суспільство Війна з Росією Телефонна розмова Байдена із Шольцом: чи наважиться США та ЄС сильніше "вдарити" по РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Телефонна розмова Байдена із Шольцом: чи наважиться США та ЄС сильніше "вдарити" по РФ

Олаф Шольц провів телефонну розмову із президентом США Джо Байденом

10 жовтня 2022, 14:05 comments1723
Поділіться публікацією:

Канцлер ФРН Олаф Шольц провів телефонну розмову із президентом США Джо Байденом. Обговорили анексії українських територій РФ (назвали порушенням принципів ООН), часткову мобілізацію (визнали серйозною помилкою), пообіцяли Києву підтримку, а Москві — санкції.

Телефонна розмова Байдена із Шольцом: чи наважиться США та ЄС сильніше "вдарити" по РФ

Олаф Шольц та Джо Байден (фото з відкритих джерел)

Чи варто очікувати на серйозні зрушення від Заходу щодо підтримки України у подоланні російської агресії – особливо на тлі ескалації? Чи наважаться США та ЄС на більш жорстку конфронтацію з РФ .

Війна перейшла не просто у затяжну фазу

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зазначає:

"Поки що чекати на якісь фундаментальні зрушення не варто ні в бік зменшення, ні в бік збільшення підтримки України Заходом. Вже очевидно, що війна перейшла не просто у затяжну фазу, а що остаточне рішення щодо закінчення військових дій буде не раніше за середину весни наступного року. Є відкладені кризи в єврозоні, у США тощо. Є робота російських лобістів щодо виходу на формат перемир'я та деякого припинення вогню".

А тому, пояснює експерт, питання військової підтримки України, економічної підтримки залежить багато в чому від економічної та політичної ситуації в країнах-партнерах, взаємної торгівлі тощо.

Зараз все проходить перевірку на чесність та міцність

На думку експерта Українського інституту політики Владислава Дзивідзинського, сам факт розмови лідерів двох провідних країн європейського та американського континенту завжди є вагомою подією. Що у мирний, що у воєнний час.

"Наразі це сталося незадовго до самітів G7 та G20. На подібних самітах резюмуються раніше досягнуті угоди, частина яких, гадаю, була вчорашня розмова Байдена та Шольца. Те, що обговорюється напередодні, фіксується вже на власних зустрічах, де не місце для широких обговорень, а місце для прийняття рішень та узгоджень їх у широкому колі провідних країн світу. Хочеться вірити, що заяви керівництва Німеччини з критичними оцінками дій РФ, які з'явилися в публічному просторі, ляжуть в основу рішень, схвалених на відповідних самітах", – наголошує експерт.

Він зазначає, що розв'язана Росією проти України агресія є тестом для всіх міжнародних організацій та провідних країн світу.

"Десятиліттями звучали заяви про важливість поважати суверенітет, територіальну цілісність, правила глобальної безпеки. Зараз все це проходить перевірку на чесність та міцність. Неймовірно важливий іспит для демократій, для всього цивілізованого світу, – упевнений Владислав Дзивідзинський. – Якщо лідери провідних країн, якщо ООН і НАТО не робитимуть чітких, своєчасних заяв та дій, то обрушиться вся світова архітектура. Чого й домагається РФ".

Ситуація в Україні – іспит на рішучість цивілізованого світу. І він має пройти його гідно, як ми проходимо, акцентує експерт.

"Декларативні заяви мають змінитись на активні дії. Ядерний шантаж і ракетний терор, до яких вдалася Росії, повинні призвести до її виключення з усіх міжнародних організацій, до заборони Росатому вести міжнародну діяльність, до інших заходів, до різкого зростання підтримки України. Діяти слід швидко та жорстко. Інакше РФ не розуміє. Вона мислить у межах сили. І лише силою – військовою, санкційною – можна перемогти цю країну-терориста", – констатує Владислав Дзивідзинський.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що у США розповіли, що може підірвати режим Путіна

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини