Головна Новини Суспільство Війна з Росією Світла може не бути: чому Україні загрожує зима без опалення і води
commentss НОВИНИ Всі новини

Світла може не бути: чому Україні загрожує зима без опалення і води

Взимку Україна може опинитися в критичній ситуації з електроенергією

7 липня 2024, 18:50
Поділіться публікацією:

 Ситуація в енергосистемі України є дуже складною. Якщо зараз відключення електроенергії відбуваються у кілька етапів, то взимку потужностей країни може не вистачити навіть для забезпечення опалення та водопостачання.

Світла може не бути: чому Україні загрожує зима без опалення і води

Відключення світла в Україні (фото з відкритих джерел)

За даними статті в Kyiv Post, Україна втратила понад половину своїх енергетичних потужностей внаслідок атак з боку Росії на енергетичну інфраструктуру та окупації, що створює серйозні виклики для національного енергетичного забезпечення.

Президент Володимир Зеленський на конференції з відновлення України в Берліні в червні 2024 року зазначив, що взимку пікове споживання електроенергії в Україні становило 18 ГВт. Генеральний директор "Укренерго", оператора електропередач України, повідомив, що влітку зазвичай споживається на 40-45% менше електроенергії, ніж взимку.

Враховуючи поточні відключення електроенергії – і якщо обидві цифри вважаються точними – це означало б, що Україна, ймовірно, не здатна виробляти 10 ГВт електроенергії на цей час, незважаючи на максимальний щоденний імпорт 1,7 ГВт з Європи. Однак, у відповідь на запит Kyiv Post, гендиректор "Укренерго" відмовився надати цифри щодо необхідної електроенергії минулої зими та прогнозів на наступну зиму, назвавши ці дані конфіденційною інформацією.

Пошкодження системи електропередачі та електропідстанцій України також вплинули на здатність країни передавати та розподіляти електроенергію. Погіршує ситуацію і те, що численні ядерні реактори зараз проходять плановий ремонт. Тому, якщо станеться найгірше, наступної зими може не вистачити електроенергії для забезпечення тепло- та водопостачання.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський відреагував на постійні відключення світлаПрезидент України Володимир Зеленський заявив, що уряд повинен активніше працювати у питаннях щодо проблем через відключення електроенергії. Президент доручив міністру енергетики Герману Галущенко щоденно  інформувати населення про стан системи, дефіцити та заходи, які робить країна. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини