Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сусідня країна зменшує підтримку українських біженців: що зміниться
commentss НОВИНИ Всі новини

Сусідня країна зменшує підтримку українських біженців: що зміниться

З 1 липня набудуть чинності нові умови для українських біженців

16 червня 2024, 19:10
Поділіться публікацією:

Сьогодні існують три основні способи легалізації українських біженців у Польщі. Про це заявив Назарій Волянський, директор Представництва ZPP (Спілка підприємців та роботодавців Польщі) в Україні, в ефірі телеканалу Еспресо.

Сусідня країна зменшує підтримку українських біженців: що зміниться

Українські біженці в Польщі (фото з відкритих джерел)

 "Йдеться про те, що кожна особа, яка приїхала до Польщі після повномасштабного вторгнення, за програмою PESEL отримала документ для того, щоб залишитися в Польщі. Вони раніше мали 30 днів для того, щоб подати дані, отримати документ, а зараз українець, який приїжджає до Польщі, має негайно звернутися до місцевих органів влади, щоб отримати цей документ. Тепер українці мають три способи для легалізації: можна отримати документ PESEL, який дозволить українцям також мати певну допомогу і перебувати в Польщі, та інший документ, який розробив польський уряд — це SUKR", — пояснив Волянський.

Він зазначив, що цей документ визначає українців, які прибули за програмою PESEL, як звичайних іноземних мігрантів, які обрали Польщу для проживання.

 "І це ті, хто має офіційну роботу в Польщі. Вони мають контракт від роботодавця, який платить за них податки, й ці особи не зможуть отримувати певні привілеї, які вони отримували раніше за програмою PESEL, а йдеться про щомісячну допомогу і можливість не платити за житло або поселитися у громадян Польщі, які виявили бажання прихистити українців", — сказав він.

З 1 липня наберуть чинності нові умови для українських біженців. Одноразову допомогу в розмірі 300 злотих (приблизно 3 тис. грн) буде скасовано, а правила отримання номера PESEL зміняться. Однією з основних змін стане продовження терміну дії тимчасового захисту для українських біженців до 30 вересня 2025 року.

10 червня президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям, що продовжують термін їхнього перебування в країні.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, скільки українських біженців у країнах ЄС

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини