Суми космічні: скільки платять українці, щоб не служити в армії

Дмитро Наталуха розповів про доходи «тіньового економічного бронювання» в Україні під час мобілізації

За словами Дмитра Наталухи, народного депутата і голови парламентського комітету з питань економічного розвитку, обсяги "тіньового економічного бронювання" в Україні під час мобілізації становлять від $700 млн до $2 млрд на рік. Про це він розповів в ефірі "1+1".

Наталуха зазначив, що саме на таку суму українці дають хабарі, щоб уникнути служби в армії.

"Це за розрахунками найбільш адекватними... Це як є зараз", – заявив нардеп.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у Міноборони пояснили, як обиратимуть кому відправити повістку. В Україні на фоні мобілізації до 16 липня включно всі військовозобов'язані мають оновити дані. Про це інтерв'ю YouTube каналу єПитання розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко розповіла як серед тих, хто оновив дані, обиратимуть кого призивати до війська.

Замміністра заявила, що Генштаб ЗСУ визначає свої потреби щодо певних критеріїв, таких як професійні навички, вік та відсутність бронювання. Далі вже відомство надсилає відповідний запит.

Вже за цими критеріями ТЦК і СП формують переліки, а далі працюють через повістки та роботу з кожним військовозобов'язаним. Решта процесу проходить за класичним сценарієм – потрібно уточнити дані чи пройти ВЛК.

Також "Коментарі" писали про те, коли може прийти направлення на ВЛК. В Україні на фоні війни проти РФ було посилено закон про мобілізацію. Військовозобов'язані мають оновити свої дані. Результати ж військово-лікарської комісії є актуальними, якщо вона була пройдена протягом року. Про це в ефірі каналу "КИЇВ24" заявила нардеп, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.