Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стало відомо, як Захід може мотивувати Путіна захоплювати більше територій в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як Захід може мотивувати Путіна захоплювати більше територій в Україні

Якщо Захід знову обіцятиме Україні перспективу членства в НАТО без чітких термінів, то Путін отримає мотивацію захоплювати більше територій

сьогодні, 12:34
Поділіться публікацією:

Британське видання Financial Times нещодавно опублікувало матеріал, де йдеться про можливість того, що президент США Джо Байден може погодитися на просування заявки України на вступ до НАТО до завершення свого президентського терміну. Проте, як відзначає в колонці на Главреді політичний експерт Валерій Клочок, варто зазначити, що це – редакційний матеріал, в якому не вказано джерело інформації.

Стало відомо, як Захід може мотивувати Путіна захоплювати більше територій в Україні

Володимир Путін

При цьому, на його думку, поява інформації про можливі кроки Байдена свідчить про те, що журналісти мали доступ до певних даних. Однак, підкреслює експерт, важко точно передбачити, чи підтримає Байден заявку України на вступ до Альянсу.

Разом з тим, експерт підкреслює, що інтеграція України в НАТО має велике значення для запобігання подальшій агресії Росії. За його словами, НАТО лише повинне визначитися щодо застосування п'ятої статті до підконтрольних Україні територій.

"Інтеграція України до Альянсу потрібна для того, щоб не дати можливості росіянам захоплювати більше територій в Україні. НАТО лише знадобиться визначитись у питанні поширення 5-ї статті на підконтрольні Києву території, тому що лише блок має повноваження ухвалювати рішення щодо подібних питань. Якщо знову дати Україні обіцянку про те, що вона вступить до блоку в невизначені терміни, Путін отримає додаткову мотивацію для подальшого ведення війни", — відзначив Клочок.

Втім, каже Клочок, хоча Байден може просунути заявку України, його каденція наближається до завершення. Теоретично, він може зробити заяву 5 листопада, вказавши на свою підтримку, проте остаточне рішення буде ухвалене наступним президентом – Камалою Гарріс або Дональдом Трампом. Для Гарріс це може стати можливістю продовжити політику Байдена, а для Трампа – викликом, адже йому доведеться пояснити свою позицію, якщо він буде проти, додав експерт.

Таким чином, каже експерт, публікація Financial Times є сигналом про те, що у НАТО ведуться дискусії щодо варіантів інтеграції України в Альянс. Ці сценарії, каже Клочок, ймовірно, базуються на безпековому плані, який розробляв Андерс Фог Расмуссен спільно з Андрієм Єрмаком для "Формули миру" Зеленського. Проте такий формат участі України раніше не підтримали в Офісі президента.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Байден нібито ухвалив рішення виводити Україну на переговори у слабкій позиції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини