Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стало відомо, як Україні пропонуватимуть повернути території мирним шляхом: в чому небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як Україні пропонуватимуть повернути території мирним шляхом: в чому небезпека

Україні можуть пропонувати повернути окуповані території шляхом проведення там референдумів

19 серпня 2024, 14:26 comments3550
Поділіться публікацією:

Деякі експерти припускають, що території в Курській області, які зараз контролюють Збройні сили України, можуть бути використані в майбутніх переговорах для обміну. Проте Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру Разумкова, в інтерв'ю "Главреду" висловив думку, що обмін за принципом "метр на метр" є малоймовірним, оскільки ці території можуть стати предметом принципових переговорів.

Стало відомо, як Україні пропонуватимуть повернути території мирним шляхом: в чому небезпека

Переговори України і РФ

Зокрема, Сунгуровський зазначив, що в деяких політичних заявах відчуваються натяки на те, що партнери України готові погодитися на втрату частини територій, захоплених Росією до початку повномасштабної агресії 24 лютого 2022 року. Він підкреслив, що це дуже небезпечний прецедент, який може створити ілюзію, що агресори в майбутньому можуть розраховувати на збереження захоплених територій, що особливо небезпечно для країн, багатих на природні ресурси.

"Якщо припустити, що Україна погоджується на відмову від частини окупованих територій і наші партнери чи посередники погоджуються з цим, то це дуже небезпечний прецедент. І він міститься, наприклад, у китайсько-бразильському консенсусі. Там якраз і передбачається, що територіальна цілісність і суверенітет начебто підтверджуються, але на користь сильного, а не слабкого", — підкресли експерт.

Сунгуровський також звернув увагу на те, що можливі переговори щодо таких територій можуть бути тривалими й не принести результатів. Він нагадав про приклад "Мінську-2" та формату Нормандії, де одна сторона погоджується, а інша – ні, що призводить до нескінченних переговорів без реального прогресу.

Експерт також висловив занепокоєння через відсутність механізмів примусу, які б забезпечили повернення цих територій до складу України. За його словами, тривала окупація сприятиме русифікації цих територій, включаючи переселення росіян на захоплені землі, що ускладнить повернення цих територій Україні навіть після можливих референдумів.

"Після цього я більш ніж упевнений, що в будь-якій декларації в результаті переговорів буде записано, що повернення цих територій здійснюється шляхом референдуму. Але референдуму серед кого — серед тих, хто кого завезли?! Результати я можу передбачити вже зараз, вони стовідсоткові, всі проголосують за те, щоб залишитися у складі РФ. І тому такі переговори можуть завершуватися лише після того, як одна зі сторін повністю досягає своїх кінцевих цілей, або коли є механізм примусу цих сторін визнати цілі, що сформульовані посередниками в рамках міжнародного права", — наголошує директор військових програм Центру Разумкова.

Окрім того, Сунгуровський підкреслив, що переговори щодо російсько-української війни мають бути сфокусовані на ключових питаннях, а не розпорошуватися на різні теми, такі як продовольча, ядерна чи екологічна безпека. Він зауважив, що саміти миру можуть бути корисними для зменшення підтримки Росії, але необхідно також розширювати коаліцію навколо України, яка вже існує у форматі "Рамштайн".

Експерт підсумував, що робота над проведенням мирних самітів необхідна, але вона повинна йти паралельно з посиленням діяльності тих країн, які вже підтримують Україну.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чи піде РФ на переговори після подій у Курській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини