Стало відомо, скільки українців втекло від війни до ЄС

У країнах ЄС наразі проживає 4,2 млн українців, які покинули батьківщину через війну

Згідно з даними Євростату, станом на кінець квітня 2024 року 4 198 490 негромадян ЄС, які втекли з України через російську агресію, мали статус тимчасового захисту в ЄС.

Серед країн, які оприлюднили дані, найбільше українських біженців проживає у Польщі (953 930) та Чехії (345 405). При цьому Німеччина та Іспанія не надала відповідну інформацію.

У порівняні з кінцем березня кількість українців, які отримали тимчасовий захист, зросла в 19 країнах ЄС. Найбільше абсолютне зростання спостерігалося в Румунії (+3 275), Швеції (+1 855), Болгарії (+1 780) та Словаччині (+1 250).


Натомість у 6 країнах ЄС їхня кількість знизилася. Найбільше абсолютне зменшення спостерігалося в Чехії (-18 970) та Нідерландах (-8 415). Зменшення числа українців у європейській країні не обов'язково пов'язано із повернення в Україну. Люди часто очікують на програми для біженців у США, Канаді та Британії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що майже половина українців вважає, що виграти у війні не зможе ні Україна, ні Росія. Такими є результати опитування, які провела соціологічна дослідницька компанія "Рейтинг" на замовлення "Фонду Карнегі за міжнародний мир". Близько 44% респондентів вважають, що ні Україна, ні Росія не виграють у війні. 41% опитаних відповіли, що виграє Україна, а 5% – що виграє РФ.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що на фронті зараз триває наступ РФ. Ситуація важка, але це не означає, що ЗСУ не вистоять, заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. "Я вважаю, що важкий період на фронті зараз триває. Але я ще раз повторюю: армагедону ніякого не буде. Не переймайтеся, ми вистоїмо та переможемо", – сказав Кирило Буданов. Головний розвідник відзначив, що літній наступ російської армії розпочався близько місяця тому.