Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стало відомо, чому насправді Швеція відмовила Україні в літаках Gripen
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чому насправді Швеція відмовила Україні в літаках Gripen

Швеція відмовила Україні в наданні літаків Gripen з кількох причин, сказав в ефірі телемарафону авіаційний експерт Костянтин Криволап. Він не виключає, що мова може йти про політичні ігри

3 червня 2024, 18:00
Поділіться публікацією:

Швеція тимчасово призупинила передачу Україні бойових літаків Gripen. Як відзначив авіаційний експерт і аналітик Костянтин Криволап, обслуговування та ремонт літаків F-16 і Gripen мають різну логіку. Багато ремонтних робіт для F-16 можна виконати безпосередньо на аеродромі, наприклад, заміна двигуна займає лише 20 хвилин.

Стало відомо, чому насправді Швеція відмовила Україні в літаках Gripen

Gripen

У випадку з Gripen, підкреслив експерт, підхід інший. Літак може сісти на автобан, де його обслуговують 20 хвилин, після чого він знову в повітрі. Якщо літак прилетить на аеродром, процедура буде аналогічною. Проте, якщо необхідні серйозні регламентні роботи, літак доведеться відправляти на завод у Швеції, пояснив Криволап.

На думку експерта, поєднання впровадження F-16, де вже існують численні проблеми, з впровадженням Gripen може призвести до перенавантаження.

Тобто, на його думку, спочатку варто завершити впровадження однієї системи, а потім переходити до іншої.

Криволап також вважає, що на рішення щодо відтермінування передачі літаків Gripen вплинуло небажання канцлера Німеччини Олафа Шольца передавати Україні ракети Taurus. Експерт підкреслив, що Gripen може бути платформою для запуску німецьких ракет Taurus.

Тобто, експерт не виключив, що мова може йти про політичну гру. Але з точки зору витрат, літаки нам передають як військову допомогу, а обслуговування, створення інфраструктури та все інше фінансується з нашого бюджету, який є досить обмеженим, додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що Німеччина не зацікавлена в тому, щоб Швеція передала Україні винищувачі, і, ймовірно, саме вона пролобіювала зупинення їх поставок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини