США попросили Росію не використовувати американські технології на ЗАЕС

Вони були поставлені туди до широкомасштабного вторгнення РФ

На Запорізькій атомній електростанції, розташованій на окупованій російськими військами території України, є чутливі дані американського походження у сфері атомних технологій. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на американський телеканал CNN.

За даними американських журналістів, 17 березня Управління з політики нерозповсюдження міністерства енергетики США надіслало керівництву "Росатому" листа з проханням "не торкатися" цих технічних даних, що підлягають експортному контролю з боку уряду США. Журналісти CNN пишуть, що ознайомились із вищеназваним документом, передає DW. Вказується, що міністерство енергетики попередило "Росатом", що робота з даною американською технологією для будь-яких російських громадян чи організацій є "незаконною". Товари, програмне забезпечення та технології підлягають експортному контролю США, якщо їх використання може завдати шкоди інтересам національної безпеки Сполучених Штатів, уточнюється у публікації. Інформації про те, чи була з боку російської держкорпорації відповідь на це звернення, у статті не наводиться.

Сприяння експлуатації ЗАЕС з боку Управління з ядерної енергетики міністерства енергетики США мало місце у довоєнній експлуатації ЗАЕС, нагадує CNN. У червні 2021 року відомство повідомило на своєму сайті, що "Сполучені Штати допомогли запровадити нові процедури обслуговування та експлуатації реактора, які зрештою мають зміцнити енергетичну безпеку" України. У ході російської агресії через інтенсивні обстріли в районі ЗАЕС електростанцію в Енергодарі неодноразово відключали від енергосистеми України, а на Заході виникали побоювання через можливу ядерну аварію.

Тим часом, росіяни в Енергодарі почали масово перевіряти місцевих.

У ЗСУ пояснили, чому окупанти призупинили масовані ракетні удари.

А Шольц емоційно висловився через відмову Швейцарії передавати зброю для України.