Словаччина готова допомогти Україні технікою для розмінування, - Шмигаль

Зокрема, йдеться про виробництво розмінувальних машин «Bozena»

Одним із ключових питань на порядку денному спільних переговорів між урядами України та Словаччини стало обговорення питань оборони та безпеки. Про це під час спільної пресконференції з Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо повідомив український Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Очільник українського уряду відзначив позитивні зрушення у співпраці між країнами. Як повідомив Шмигаль, українська компанія підписала угоду з європейським партнером, виробничі потужності якого розміщені у Словаччині, на збільшення виробництва боєприпасів.

Очікуємо на нові оборонні контракти на рівні підприємств, — зазначив Денис Шмигаль.

Він також наголосив на важливості започаткування спільного виробництва інженерної техніки в Україні. Зокрема, йдеться про виробництво розмінувальних машин "Bozena".

Шмигаль висловив вдячність Словаччині за готовність передати вже наявну інженерну техніку для розмінування українських територій.

Це прискорить очищення українських земель від російського мінного сміття, врятує тисячі життів і сприятиме відновленню економіки, — підкреслив Прем’єр-міністр.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із послом Японії Кунінорі Мацудою, який завершує свою дипломатичну місію в Україні. В ході зустрічі Шмигаль висловив вдячність Японії за підтримку резолюцій ООН, Формули миру Президента Володимира Зеленського, зокрема в частині ядерної безпеки, а також за підписання безпекової угоди. Японія забезпечить третину машин для розмінування в Україні до кінця року.

Крім того, в Україні було укладено перший контракт на розмінування сільськогосподарських земель в рамках державної програми. Про це повідомила Юлія Свириденко, Перший віцепрем'єр-міністр та Міністр економіки України, під час четвертого засідання Секторальної робочої групи з питань протимінної діяльності. Центр гуманітарного розмінування підписав угоду з переможцем аукціону — оператором протимінної діяльності "Українські сервіси розмінування". Цей оператор розміновуватиме площу в 86 гектарів у Шевченківській громаді Миколаївської області.