Скільки українців готові до втрати території, але мати армію, НАТО та ЄС

Як українці ставляться до втрати території, але з можливістю бути частиною НАТО та ЄС. Скільки відсотків вважає, що краще територіальна цілісність, ніж вступ до альянсів.

Дослідження ECFR свідчать, що українці мають дві радикально різні ідеї щодо суверенітету України. 7 з 10 українців не підтримують пропозицію вступу у НАТО найближчим часом в обмін на відмову від окупованих територій, однак близько половини опитаних готові втратити території, щоб бути незалежними, з армією, ЄС та НАТО.

Під час опитування ECFR запитали в українців, чи повинна Україна прийняти членство в НАТО в обмін на відмову від окупованої території? 71% респондентів не підтримали таку пропозицію, а 22% вказали, що погоджуються на такі умови.

В іншому опитуванні ECFR визначали перевагу українців щодо збереження суверенітету та поверненням території. Респонденти обирали між трьома варіантами відповідей:

  • - 45% - Україна втрачає частини своєї зараз окупованої території, але залишається суверенною, має власну армію та свободу вибору своїх альянсів, таких як ЄС і НАТО.
  • - 26% - Україна повертає собі окуповану територію, але погоджується на демілітаризацію та стає нейтральною країною, яка не може приєднатися до альянсів, таких як ЄС і НАТО.
  • - 29% - не змогли відповісти на питання.

Автори дослідження ввказують, що українці підтримують два потенційно суперечливих варіанти.

"Це натякає на дві радикально різні ідеї щодо суверенітету в Україні: суверенітет як територіальну цілісність і суверенітет як свободу вибору альянсів. Якщо українці були змушені зробити такий вибір у рамках майбутнього "мирного плану" Трампа, опитування показує, що майже вдвічі більше віддають перевагу геополітичній свободі, а не територіальній цілісності", - вважають в ECFR.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в українців змінились умови щодо старту переговорів з Росією.

Також "Коментарі" писали про Володимира Зеленського, який відповів на план Трампа щодо закінчення війни в Україні.