Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки електроенергії виробляють українські АЕС: актуальні дані
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки електроенергії виробляють українські АЕС: актуальні дані

АЕС залишаються ключовим елементом національної енергетики

17 липня 2024, 13:18
Поділіться публікацією:

Українські атомні електростанції (АЕС), що забезпечують значну частину енергетичних потреб країни, продовжують працювати в умовах воєнного часу.  15 енергоблоків на чотирьох АЕС функціонують, але чи достатньо цього для забезпечення потреб країни. Журналісти “Коментарів” звернулися до АТ НАЕК Енергоатом, щоб дізнатися обсяги електроенергії, виробленої кожною із цих АЕС.

Скільки електроенергії виробляють українські АЕС: актуальні дані

Обсяги виробництва електроенергії на АЕС України

Зазначимо, що на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС працюють 9 енергоблоків, а на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС – 6. 

В Енергоатомі повідомили, що точні дані щодо обсягів виробництва електроенергії кожною АЕС є конфіденційними з міркувань національної безпеки. Однак, в компанії  розповіли про середню собівартість електроенергії. За перше півріччя 2024 року повна вартість виробництва електроенергії на АЕС становить 354,71 коп./кВт∙год, що є одним з найнижчих показників у світі.

Енергоблоки з реактором ВВЕР-1000 здатні виробляти близько 720 млн. кВт∙год на місяць, а з реактором ВВЕР-440 – 300 млн. кВт∙год. Проте, фактичне виробництво може варіюватися залежно від низки факторів.

Обсяги виробництва електроенергії регулюються оператором системи передачі з урахуванням необхідності планових ремонтів, перевантаження ядерного палива, відновлення ресурсу обладнання та оптимізації роботи в осінньо-зимовий період. Також враховуються технічний стан обладнання, ситуація в енергосистемі, температура навколишнього середовища та інші фактори.

“Усі енергоблоки українських АЕС, що працюють на потужності, несуть навантаження, рівень якого погоджено оператором системи передачі, який здійснює оперативне управління об’єднаною енергосистемою України, з урахуванням необхідності оптимізації термінів виведення енергоблоків АЕС у планові ремонти для перевантаження ядерного палива”, — зазначили в  Енергоатомі.

Читайте також на порталі “Коментарі” — До енергосистеми України підключено один із атомних блоків. Це сталося після планового ремонту та перевантаження ядерного палива. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні прес-служби Міненерго.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини