Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки часу та ресурсів потрібно для гуманітарного розмінування України, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки часу та ресурсів потрібно для гуманітарного розмінування України, - експерт

За підрахунками українських фахівців розмінування одного квадратного кілометра території нашої країни коштує три мільйони доларів

6 квітня 2023, 10:30
Поділіться публікацією:

В Україні, згідно різних оцінок експертів від 39 до 174 тисяч квадратних кілометрів є забрудненими вибухонебезпечними предметами. Що по об’єму вдвічі більше, аніж Австрія та у п’ять разів більше аніж Ізраїль. Зі ста розмінувань, дев’яносто п’ять — українські піротехніки виробляють вручну. Хоча, з 24 лютого на практиці  вдалося випробувати різні зразки техніки. Про це розповів керівник підрозділу піротехніків Державної служби України з надзвичайних ситуацій  - Сергій Гайдиш "Голосу Америки", пишуть "Коментарі".

Скільки часу та ресурсів потрібно для гуманітарного розмінування України, - експерт

Як довго доведеться розміновувати українську землю

"Минулого року об'єднаний українсько-американський комітет Філадельфії подарував нам два роботи. Ми їх поєднали із квадрокоптером. Тобто спеціаліст піднімає його над потрібною територією, визначає боєприпаси, які не вибухнули та знаходяться на поверхні", — зазначає Гайдиш.

Загалом же, 30% українських земель потребує розмінування. Як зазначають у Міноборони України, у різні місяці Росія випускає Україні п’ять десятків снарядів, частина з яких не розривається одразу. Сам же процес "очищення" від вибухонебезпечних предметів, за словами Сергія Гайдиша, слід розділити на три етапи.

"Перший – це швидке очищення території критичної інфраструктури – лінії електропередач, населені пункти, водо- та газопроводи. Другий етап — гуманітарне розмінування, на це піде від двох до семи років. Він включає очищення сільськогосподарських земель — ті, що знаходилися в окупації, майже повністю заміновані противником, від цього страждає не лише економіка України, а й країни Євросоюзу та Африки. Останній етап – розмінування акваторій річок, Азовського та Чорного морів, лісів та громадських угідь", — додає піротехнік.

Як зазначає далі експерт, на сьогодні близько п’ятисот людей  у відомстві навчається на саперів, ще тисяча – уже залучена до виконання завдань. Для пришвидшення процесу розмінування в Україні – необхідний не лише людський ресурс, а й техніка та фінанси.

"Я вважаю, що одна з найбільших проблем та потреб наших спецпідрозділів – це такі машини, вони дозволяють дистанційно керувати процесом розмінування, а не робити це фахівцю особисто. Але ці машини дуже дорогі, спершу їх потрібно замовляти у виробників і лише потім придбати", — резюмує фахівець.

Забезпечити потреби саперних підрозділів України намагаються як вітчизняні, так і американські неурядові організації.

Як повідомляє Олексій Безручко, керівник фонду "Повернися живим" з військових питань, минулого року у його організації виділили 45 мільйонів гривень на спецобладнання для саперів. Фінансову підтримку надали і цьогоріч.

"З початку цього року – 25 мільйонів гривень, а це 679 тисяч доларів", — каже Безручко.

Та, навіть цих зусиль, як кажуть у Фонді недостатньо, аби повністю вирішити проблеми, з якими стикаються українські піротехніки.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, з початком посівної військовий експерт Олег Жданов застеріг аграріїв від самостійного розмінування полів. За його словами, "електромагніти" та інші саморобні пристрої малоефективні проти сучасних мін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини