Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сіль уже у дефіциті: що ще може стати дефіцитом – чи потрібно українцям починати панікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Сіль уже у дефіциті: що ще може стати дефіцитом – чи потрібно українцям починати панікувати

Експерти поки що не бачать передумов до гуманітарної катастрофи, а дефіцит солі став, скоріше винятком. Тому масового дефіциту продуктів в Україні не буде

29 травня 2022, 14:07
Поділіться публікацією:

В Україні через війну утворився дефіцит солі. Причина в тому, що зупинений найбільший виробник, що потрапив у зону бойових дій, "Артемсоль" у Донецькій області . Що ще (і чому) може і може стати дефіцитом, якщо війна не закінчиться протягом літа? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Сіль уже у дефіциті: що ще може стати дефіцитом – чи потрібно українцям починати панікувати

Магазин. Фото - з відкритих джерел

В Україні гостра проблема – дефіцит матеріальних ресурсів для виробництва сільгосппродукції

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко наголошує, що дефіцитом на сьогодні є молоко. Його й раніше не вистачало, доводилося імпортувати. А війна посилила ситуацію.

"Ми маємо купити додатково не менше 1,2 млн тонн молока чи молокопродукції. До війни теж був молочний дефіцит, ми купували майже 1 млн. Але наразі ситуація ускладнилася. Якщо війна не закінчиться незабаром, нам доведеться наступного року вже близько 2 млн. тонн молока отримати по імпорту", – пояснює експерт.

Також, за його словами, збільшуються обсяги закупівель яловичини, з якою також є дефіцит. Майже половину цієї продукції доведеться купувати за кордоном.

"Якщо до війни ми купували там близько 300 тисяч тонн яловичини на рік, то зараз йдеться про щонайменше 500 тисяч тонн, щоб покрити потреби внутрішнього ринку, – каже Леонід Козаченко. – Біда в тому, що ми втратили великі підприємства, які виробляли молоко та яловичину. Якщо відновити виробництво тієї ж солі можливо невдовзі після того, як витіснимо ворога, то дефіцит тих же молока та яловичини зможемо усунути лише приблизно через п'ять років після закінчення війни. Дуже складно відновити виробництво, бо поголів'я корів знищено, ферми зруйновано".

І все ж таки, акцентує президента УАК, дефіциту продовольства не буде, європейський ринок допоможе нам м'ясом, молоком, тією ж сіллю. Але все це, зрозуміло, стане дорожчим.

"Набагато гостріша проблема – дефіцит матеріальних ресурсів для виробництва сільгосппродукції, – наголошує Леонід Козаченко. – Великий брак палива. Щоб прибрати все, що посіяли, нам не вистачає 1 млн. дизпалива. Якщо не закупимо, не зможемо зібрати врожай. Серйозні складнощі з мінеральними добривами. Не менше 1 млн. їх потрібно знайти до кінця року. У середньому в Україні використовується близько 2,5 млн. цих добрив на рік. Ми мали запаси, але ми їх уже повикористовували. Вітчизняні заводи з виробництва цієї продукції стоять. А нам, крім 1 млн. тонн мінеральних добрив цього року – необхідно ще 1,5 млн. тонн до весни. Велика проблема. І поки що ніхто не знає, як її вирішити".

Дефіциту овочів та фруктів не буде, просто будуть імпортні та дорожчі

Економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак упевнений, що все залежить від розвитку подій на фронті.

"Наприклад, ранні овочі, ягоди та фрукти, такі як черешня, зараз переважно в окупованій зоні. Тому дефіциту їх не буде, просто будуть імпортні та дорожчі", – пояснює експерт.

А так загалом дефіцитів продуктів харчування не очікується, вважає Андрій Ярмак.

Якщо раніше був вибір із, припустимо, 5-7 найменувань, то тепер буде із 2-3

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Навколо тієї ж солі проблема – тимчасова і вирішувана. Так, фактично монопольний виробник солі – Артемсоль – змушений був зупинити виробництво. Але сіль імпортуватиметься. Просто стане дорожчою. До того ж, сіль не той продукт, який так само затребуваний як хліб. Споживання солі близько 2 кг на рік на особу в середньому. Упевнений, ринок незабаром буде насичений сіллю".

За словами експерта, якщо дефіцит того ж хліба та інших соціальних продуктів, які споживаються щодня, може призвести до голоду та недоїдання, той у випадку із сіллю проблему вирішать. І ажіотажний попит на цей продукт скоро спаде.

"Думаю, дефіциту продуктів принаймні за базовими позиціями в Україні не буде. Їх або завозитимуть з-за кордону (у тому числі по гуманітарній лінії), або вироблятимуть у нас. Виробники, які забезпечували великі міста та регіони, продовжують роботу. Дехто просто перемістив виробництво на Західну Україну. Можливе скорочення асортименту. Якщо раніше був вибір із, припустимо, 5-7 найменувань, то тепер буде із 2-3. Тож проблем не бачу. Питання в асортименті та ціні", – резюмує Тарас Загородній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський заінтригував, каже, що очікує на хороші новини від партнерів вже наступного тижня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

30 травня 2022, 07:45

Вот и все, очередной город Северодонецк сдали. Уже полно фоток, как защитники радостно уезжают из города в полной экипировке, а рашисты ходят по городу. Вот и все, Луганской области уже нет...Тошно смотреть на этого Гайдая, а ведь ему еще и героя дадут за сдачу Луганской обл.

Виктор

29 травня 2022, 15:07

Надо было думать головой еще 8 лет назад когда началась война,ане тогда когда уже зеленый непотриб разграбил страну и продолжает дальше думать только о своих рейтингах вот и все вылезло боком.


Новини