Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сигнал від Столтенберга Києву та Москві: на що тепер можемо розраховувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Сигнал від Столтенберга Києву та Москві: на що тепер можемо розраховувати

У НАТО готові допомагати Україні, але сподіваються на політичне врегулювання питання

5 серпня 2022, 15:55 comments2053
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що під час російської агресії проти України Північноатлантичний альянс має два завдання: підтримувати Україну та не допустити переростання конфлікту у повномасштабну війну між НАТО та РФ. Чи згодні саме з таким трактуванням? Чи не час НАТО як блоку стати активнішим учасником цього протистояння, де Росія нехтує всіма законами війни та нормами міжнародного права? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Сигнал від Столтенберга Києву та Москві: на що тепер можемо розраховувати

Столтенберг. Фото: з відкритих джерел

Війна в Україні вже відкоригувала політику НАТО, так само як і політику всього міжнародного співтовариства

Політичний консультант Олександр Вербицький закликає виходити з ситуації, що реально склалася в ході війни, а не тільки із заяв політиків, нехай навіть це Генеральний секретар НАТО. Він також нагадує цілу низку важливих факторів.

1. НАТО як військово-політичний блок зобов'язався забезпечити безпеку понад 1 млрд. населення країн-учасниць Організації. Це прописано як у ранніх документах, так і в останній Концепції Стратегії НАТО (червень 2022 року).

2. Україна не є членом НАТО, але постійно розширює співпрацю з Організацією на різних рівнях з 1992 року. Заявка на отримання ПДЧ була подана Україною у 2008 році. У червні 2021 року (Брюссельський саміт НАТО) було підтверджено можливість прийняття України та Грузії до складу НАТО. До цього у лютому 2019 року членство в ЄС та НАТО було закріплено у Конституції України.

3. У Концепції Стратегії НАТО (червень 2022 р., Мадрид) описано війну в Україні та її сторони (Україна, РФ). Також йдеться про те, що Росія веде війну неналежними методами з порушенням норм міжнародного права та те, що агресія Росії є прямою загрозою для НАТО (поряд із терористичною загрозою).

На думку Олександра Вербицького, заява Йєнса Столтенберга у цьому зв'язку є більш політичною, ніж військовою, тоді як у нашій країні від вищого керівництва очікують інше:

— поставок у потрібній кількості критично важливого озброєння;

– постачання боєприпасів та комплектуючих;

– захисту з боку НАТО повітряного простору України.

Але, треба розуміти, продовжує експерт, реалії, що склалися, у взаєминах між умовними Заходом і Сходом після закінчення Холодної війни. А вони такі:

– бажання та прагнення НАТО інтегрувати в систему світової безпеки Росію та Китай;

– розгляд РФ та КНР з погляду НАТО як можливих рівноправних партнерів у перспективі (згадаймо, що НАТО – це військово-політична організація);

– небажання з боку НАТО загострювати відносини як з КНР, так і з РФ на ґрунті будь-якого конфлікту, намагаючись перевести проблему у площину переговорного процесу (що відповідає основним документам НАТО – мир шляхом переговорів насамперед);

– ігнорування з боку НАТО реальних загроз з боку РФ та КНР, зі спробою їх маскування під регіональні конфлікти чи відстоювання "історичних інтересів" (Абхазія, Осетія, Грузія, Сирія, Україна, Тайвань).

"Війна в Україні вже відкоригувала політику НАТО, як і політику всього міжнародного співтовариства, – зазначає Олександр Вербицький. – Вона не залишила байдужими нікого, показавши, що Росія – це не просто агресор у масштабі континенту, а й загроза терористичній небезпеці в усьому світі за способами впровадження власної політики. Аналогічна ситуація (поки що без військової складової) з КНР та його глобалістичним проектом "Один пояс – один шлях". В результаті йдеться не про перемогу Заходу чи поразку Сходу, а про війну між демократією та автократією на глобальному рівні".

Конфлікт (як називає агресію РФ проти України генсек НАТО) з 24 лютого 2022 р. став реальною війною. І це формулювання, нагадує експерт, прописане в Концепції Стратегії НАТО.

"Заява Єнса Столтенберга швидше за все – останнє "китайське попередження" Росії та натяк КНР. Погоджуватися чи не погоджуватися зі словами найвищого урядовця НАТО – справа кожного, але від цього не зміниться сутність процесу. Вона полягає в тому, що альянс допомагав, допомагає та допомагатиме Україні. Як саме і в який термін це відкрите питання. Але разом із допомогою, Організація продовжуватиме шукати шляхи для досягнення прогресу мирним шляхом. Прогрес, на думку НАТО, це рівновага у питанні міжнародної безпеки", – пояснює Олександр Вербицький.

За його словами, у нинішній ситуації нам залишається сподіватися насамперед на свої сили – і лише потім на підтримку партнерів, яким війна на своїй території (країн НАТО) не потрібна в жодному разі.

"І це означає, – продовжує експерт, – що сигнал Столтенберга адресований і нам, можливо, про необхідність пошуку способів мирного врегулювання. Припускаю, що спроби президента України вивести в переговорну площину КНР (хоча б на рівні заяв про засудження агресії чи підтримку України) є частиною такого процесу. Так само як і спроби Росії висунути нові та інші умови для укладання миру. У всякому разі, для України варіант політичного врегулювання, за якого зберігся статус-кво на 23.02. з подальшим продовженням переговорного процесу (тільки не в Мінську), компенсацією збитків та засобами для розвитку – був би прийнятним".

Слова генсека НАТО, робить висновок Олександр Вербицький, можна розуміти і так: "Ми дамо Україні рівно стільки, скільки необхідно для виконання тактичних завдань, наприклад для оборони та наступу на окремих ділянках фронтів".

В рамках поставок нам озброєнь та боєприпасів – все набагато цікавіше, ніж ми можемо уявити

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"Треба розуміти, що блок НАТО не створено для того, щоб воювати. Це оборонний союз. Ми не маємо жодного відношення до НАТО, ми не є членом цього альянсу. Давайте говорити відверто. Завдання НАТО – зберегти своїх членів від війни. І Столтенберг має рацію, коли озвучує ці великі істини. При цьому завдання цивілізованого світу – допомагати Україні у протистоянні російській агресії. І цивілізований світ, зокрема більшість країн НАТО, цим і займається".

Щодо більш активної допомоги нам з боку партнерів, у тому числі Північноатлантичного альянсу, то, за словами експерта, насправді ми не знаємо обсягів допомоги, які отримує Україна. У тому числі в рамках формату Рамштайн (міністри оборони країн НАТО та союзники), за ленд-лізом, який почне працювати в середині осені.

"А деякі люди, які знають більше, ніж ми, і з якими я спілкувався, кажуть, що в рамках постачання нам озброєнь та боєприпасів – все набагато цікавіше, ніж ми можемо уявити. Але найважливіше – це зрозуміти, що безпека нашої країни залежить від Збройних Сил України, яким, безперечно, потрібна підтримка озброєнням та боєприпасами. Підтримка, яку ми отримуємо", – резюмує Михайло Макарук.

Читайте на порталі "Коментарі" — хаос та Третя світова: про що попередив Зеленську Африку – чи має сенс таке звернення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини