Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сі Цзіньпін в останній момент передумав постачати зброю Путіну: чий дзвінок його зупинив
commentss НОВИНИ Всі новини

Сі Цзіньпін в останній момент передумав постачати зброю Путіну: чий дзвінок його зупинив

За інформацією WP, дзвінок Байдена мав визначальне значення у перші тижні війни

29 травня 2024, 08:17
Поділіться публікацією:

У перші тижні повномасштабної війни глава КНР Сі Цзіньпін був сповнений рішучості надати Росії військову допомогу, але президент США Джо Байден змусив його передумати. Як передає портал "Коментарі", про це у колонці для The Washington Post написав політичний оглядач Девід Ігнейшс, посилаючись на свої джерела.

Сі Цзіньпін в останній момент передумав постачати зброю Путіну: чий дзвінок його зупинив

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Оглядач зазначив, що через три тижні після вторгнення РФ в Україну Китай почав публічно закликати до миру, проте Москва попросила Пекін про зброю.

"Вони (китайці — ред.) вже були готові до постачання, коли Байден зателефонував Сі з попередженням: США відреагують, якщо дізнаються, що Китай передає Росії зброю", — написав Ігнейшс.

Неназвані співрозмовники, знайомі із ситуацією, зазначили, що хоча лідера КНР і обурив дзвінок американського президента, він вирішив утримуватися від прямих поставок зброї Росії.

Водночас американські офіційні особи стверджують, що Сі доручив колишньому віце-прем'єру Лю Хе та одному з найдовіреніших переговорників китайського лідера із Заходом, стежити за прихованою допомогою, яку Китай надає Росії.

Зазначимо, міністр оборони Великобританії Грант Шаппс звинуватив Китай у наданні чи підготовці до надання Росії летальної зброї для використання у війні проти України.

Грант Шаппс заявив на конференції в Лондоні, що американська та британська військова розвідка має прямі докази того, що Москва отримує допомогу від Пекіна у вигляді летальної зброї. Вона "вже надходить чи надходитиме з Китаю до Росії". Все це вже є чи невдовзі опиниться на полі бою в Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" – між Україною та Росією вже давно міг бути мир: Китай назвав винних.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини