Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сєвєродонецьк: для військ та цивільних існує хімічна загроза (Відео)
commentss НОВИНИ Всі новини

Сєвєродонецьк: для військ та цивільних існує хімічна загроза (Відео)

Війська хімзахисту Нацгвардії моніторять повітря в Сєвєродонецьку

15 червня 2022, 18:05
Поділіться публікацією:

Міста Луганщини та обласний центр Сєвєродонецьк небезпечні для людей під час обстрілів промислових зон, де розташовані заводи хімічної промисловості. Випадки потрапляння снарядів в цистерни з хімречовинами вже були — так вибухнули ємності з азотною кислотою в Рубіжному, були обстріли цистерн та приміщень заводу "Азот". Наразі там розміщуються ЗСУ. Попри небезпеку від бомб і снарядів є загроза хімічної аварії, застосування хімзброї масового ураження. Такі випадки з отруйними речовинами, які зі снарядами прилітали від ворога вже були. Про це розповів гвардієць Бригади швидкого реагування Нацгвардії, фахівець радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Сєвєродонецьк: для військ та цивільних існує хімічна загроза (Відео)

Фото ілюстративне / Pixabay

За словами гвардійця, загроз на фронті є багато, бійців забезпечують протигазами, здійснюється розвідка та моніторинг повітря на вміст небезпечних речовин в Сєвєродонецьку та на позиціях в регіоні.

Ще з 2014 року були спроби підірвати росіянами та бойовиками об'єкти хімпромисловості, де зберігався аміак, хлор. Були такі випадки на сході України, де велися бойові дії — це призводило до загибелі цивільного населення. Над багатьма об'єктами хімічної промисловості та джерелами іонізуючого випромінювання Україна втратила контроль з моменту окупування територій — з 2014 року на територіях ОРДЛО — до 2 тисяч таких небезпечних джерел випромінювання, які можуть задати шкоди під час їх розгерметизації.

Серед загроз на полі бою ворог може використати тактичну ядерну зброю, однак ядерний заряд майже нічого не вирішує, адже тоді територія, де він розірвався забруднена й при атаці треба ворогу вдягати свою піхоту в костюми хімзахисту, а це знижує боєздатність на 40-50%.

Якщо людина знаходиться в протигазі, то їй нічого не загрожує. Якщо це броньована техніка — БТР, броньована машина "Козак", то там розміщено систему фільтрування повітря.

В Сєвєродонецьку є фахівці хімзахисту, вони мають прилади, що виявляють всі отруйні речовини в повітрі: від речовин хімпрому до бойових токсичних речовин. Заміри та дослідження проводяться також за ознак, що вказують на розрив хімічного фугасу чи розпилювання хімречовин з повітря. Наприклад — біла хмара після вибуху боєприпасу, хмара за авіацією, що розсіюється.

Офіційно немає підтверджених випадків застосування хімречовин на полі бою. Адже щоб офіційно підтвердити випадок треба мати висновок сертифікованої лабораторії, яка скаже, що це був зарин або інша речовина. Були випадки, що прилітає мінометний снаряд після розриву у людей починають сльози текти, з'являється нудота та блювання — це і є ознаки ураження отруйною речовиною. За словами бійця, це скоріше росіяни роблять для деморалізації, адже самі наступати після таких атак не будуть, а чекатимуть поки хімречовини розвіються в повітрі.

Як писав портал "Коментарі", "Азот" в Сєвєродонецьку може стати "Азовсталлю".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини