Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що зміниться після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС: чому світ тягне з новими санкціями проти РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Що зміниться після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС: чому світ тягне з новими санкціями проти РФ

Ситуацію навколо ЗАЕС можуть змінити лише ЗСУ, які планомірно продовжать вичавлювати росіян із півдня України

6 вересня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 6 вересня, має бути представлена доповідь МАГАТЕ за результатами місії на Запорізьку АЕС. Тему російського ядерного шантажу на ЗАЕС порушили напередодні президенти України Володимир Зеленський та Франції Еммануель Макрон, які поспілкувалися по телефону. Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що через нові обстріли станції з боку російських військових відключилася остання лінія, що з'єднувала ЗАЕС з енергосистемою України. Як ситуація може розвиватись далі? Чому світ не запроваджує відповідні санкції проти Росії – за ядерний тероризм? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що зміниться після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС: чому світ тягне з новими санкціями проти РФ

Візит місії МАГАТЕ до ЗАЕС. Фото: DW

Оточення ЗСУ росіян на півдні може сприяти тому, що вони самі відступлять

Політичний та економічний експерт, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок розмірковує так:

"Ситуацію навколо ЗАЕС багато в чому моделюватимуть ЗСУ. Що вони зараз з успіхом і роблять, демонструючи наступ на півдні. Головне, щоб динаміка не зменшувалась".

На думку експерта, покладати сподіваня на те, що звіт МАГАТЕ або присутність її співробітників на станції якимось чином сприятиме демілітаризації ЗАЕС, не доводиться.

"Місія МАГАТЕ не має на меті сприяти демілітаризації. По суті, організація не пристосована до цього. І приїзд її співробітників був зумовлений перевіркою безпечної роботи атомної електростанції, – пояснює експерт. – Звичайно, у висновках МАГАТЕ може бути зазначений певний зовнішній вплив, який спричинив порушення роботи ЗАЕС. Але я впевнений, що там не буде вказано, звідки прилетіли снаряди та чиї вони. Отже, навряд чи ці висновки дадуть підстави для запровадження нових санкцій проти РФ. Тим більше, що санкції запроваджуються та посилюються не за ті чи інші російські злочини на території України, а загалом за агресію".

Валерій Клочок упевнений, що виключно військовий тиск з боку ЗСУ, знищення, оточення російських військ на півдні України сприяє тому, що вони самі відступлять. У тому числі з території Енергодару та ЗАЕС.

Місія МАГАТЕ могла б тимчасово виконувати роль своєрідного посередника

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що одна з причин, чому не запроваджуються додаткові санкції щодо РФ за той же ядерний тероризм – це бажання міжнародної спільноти не втратити можливості хоч якогось впливу на ситуацію.

"Зверніть увагу, що навіть американська влада, налаштована досить жорстко до країни-агресора, не готова визнати Росію країною-спонсором тероризму . Тому що таке рішення закриває можливості будь-яких подальших переговорів, – пояснює експерт. – А у складній ситуації із ЗАЕС з боку міжнародної спільноти явно проглядається бажання залишити можливість певного переговорного формату, можливості якогось контролю".

На думку Олексія Якубіна, ключовим є формування на ЗАЕС постійно діючої місії МАГАТЕ, яка б не дозволяла РФ провести абсолютну окупацію станції.

"Зрозуміло, що й зараз росіяни її контролюють. Але працює там український персонал, – зазначає політолог. – Ми періодично чуємо плани окупантів відключити ЗАЕС від української енергосистеми. І час від часу це відбувається. Але, гадаю, місія МАГАТЕ могла б тимчасово виконувати роль своєрідного посередника. Сторони, яка б контролювала певні безпекові моменти, була сполучною ланкою (в даному аспекті) між Києвом і Москвою, а також не дозволяла остаточно окупувати ЗАЕС".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін збирається на Донбас: Пєсков розповів, коли це може статися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexxx

6 вересня 2022, 13:42

Бесплатный секс интересует? Здесь девушки и женщины хотят от тебя только секс, можешь убедиться в этом сам ------- https://dyx.dk/slyv


Новини