Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що загрожує РФ через «прорив» в Курській області: який найгірший сценарій для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що загрожує РФ через «прорив» в Курській області: який найгірший сценарій для України

Ключовим фактором надалі будуть ресурси обох сторін

16 серпня 2024, 08:50
Поділіться публікацією:

ЗСУ продовжують операцію в Курській області. І вже стає зрозумілим, що так просто росіянам не вибити ЗСУ, які не тільки міцно стоять на своїх позиціях, а й просуваються вперед. Що загрожує РФ через "прорив" в Курській області? Який найгірший сценарій може очікувати Україну? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Що загрожує РФ через «прорив» в Курській області: який найгірший сценарій для України

Бої у Курській області. Фото: із відкритих джерел

Для нас відкривається певне вікно можливостей

Військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі каналу "Київ24" висловив думку, що події на Курщині допоможуть вихолостити ресурси ворога повністю, як стратегічні, так і оперативні резерви.

"Кілька днів тому очільник нашої розвідки, генерал Буданов (Кирило Буданов, — Ред.) сказав, що у ворога залишилось ресурсів на місяць- півтора активних наступальних дій. Здається, що події на Курщині цей ресурс вихолостять повністю, а отже у ворога не залишиться а ні стратегічних, а ні оперативних резервів. До чого це призведе? Скоріш за все, ворог буде змушений брати паузу для того, щоб накопичити відповідні сили та засоби", — зауважив експерт.

На його думку, водночас "для нас відкривається певне вікно можливостей". При цьому Селезньов підкреслив, що ключовим фактором надалі будуть ресурси обох сторін. "Саме від ресурсів, які матиме на той момент часу українське військо, ресурсів, якими будуть володіти в той час російські окупаційні війська, і залежить подальша ситуація на полі бою", — сказав колишній речник Генштабу. 

Селезньов має сумніви, що ЗСУ зможуть провести масштабні контрнаступальні дії, бо зараз не мають відповідних сил та засобів.

"Наш президент неодноразово заявляв, що ми маємо 14 новостворених бригад, але лише три з них повністю укомплектовані зброєю, устаткуванням, військовою технікою. Того замало. Тож очевидно, що кейси військово-технічних перемовин з нашими західними партнерами актуалізуються дуже масштабно", – підсумував експерт.

Є кілька сценаріїв того, що відбуватиметься в Курській області

Професор Університету бундесверу в Мюнхені Карло Масала в інтерв’ю "Bild" заявив, що операція ЗСУ в Курській області стала вражаючим досягненням України, однак вона може обернутися її капітуляцією.

За його словами, наразі неможливо судити, чи зможе Україна виграти війну завдяки новому наступу, однак відзначив вражаючий успіх ЗСУ.

"Зараз ми переживаємо колосальні зміни у війні. За це потрібно чіплятися... Українці за шість днів завоювали більше території в Росії, ніж РФ завоювала в Україні за останні 2-3 місяці. Це вражаюче досягнення", — зазначив він.

За оцінкою Масали, у РФ виникли проблеми з перекиданням солдатів і техніки в Курську область. При цьому він не вважає, що становище російського лідера Володимира Путіна перебуває під загрозою. На його думку, відповідальність за провал перекладуть на місцеву владу або військових, а "Путін продовжуватиме твердо сидіти в сідлі".

Також професор назвав можливі сценарії для України внаслідок операції в Курській області.

"Найгіршим сценарієм стане те, що ЗСУ зазнають нищівної поразки в Курській області з величезними втратами. Це може призвести до швидшого просування російської армії на Донбасі, оскільки тоді українцям не вистачить підкріплень... Зрештою це призведе до капітуляції України", — попередив Масала.

Водночас найкращий сценарій, на його думку, — якщо операція в Курській області триватиме якомога довше і позбавить Путіна підтримки, "щоб у владних колах Путіна прийшли до усвідомлення, що продовження війни може мати негативні наслідки для внутрішньоросійської стабільності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливі переговори з РФ після Курської операції: чого чекати від Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини