Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відомо про Delta - новітню систему управління української армії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відомо про Delta - новітню систему управління української армії

Українська армія повідомила про запровадження системи управління військами "Дельта"

12 лютого 2023, 16:31
Поділіться публікацією:

Управління військами на основі єдиної автоматизованої системи, доступ до якої мають всі командири на полі бою, — це сучасний підхід НАТО.  "Дельта" – це "платформа з ситуаційної обізнаності", тобто онлайн-система, яка дає уявлення про тактичну і оперативну ситуацію на полі бою в конкретний момент часу. Така інформація важлива, перш за все, для командирів середньої та вищої ланки, щоб уявляти реальний стан своїх та чужих військ, пишуть "Коментарі".

Що відомо про Delta - новітню систему управління української армії

Новітня система нагадує комп'ютерні "стратегії", на зразок культових Warcraft чи Civilization. Утім, "Дельта" показує цілком реальну ситуацію на фронтах ЗСУ, а сама система удосконалювалася під час важких боїв, як, наприклад, за Київ навесні 2022 року.

"Система "Дельта" з'явилася ще у 2017 році та була випробувана на міжнародних навчання Sea Breeze та Rapid Trident. І отримала можливість вести спільні бойові дії з арміями країн НАТО, демонструвати свої позиції, бачити позиції союзників, обмінюватися цілями за стандартами НАТО… І успішна оборона української столиці, яка великою мірою була забезпечена "Дельта", — чудовий приклад", — йдеться у відео "Аеророзвідки".

Головна ідея — бачити поле бою в режимі реального часу, обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади (якщо говоримо про ЗСУ), угруповання, а при потребі — і з союзниками.

За таких умов командир відділення чи роти в окопах просто зараз бачить, що відбувається у нього на фронті, яка ситуація на флангах, де йде бій, куди потрібна підтримка, а де ситуація більш стабільна. А комбриг розуміє ситуацію на довіреній йому ділянці фронту у 20-30 км і суміжних з ним територіях. Це дозволяє командирам, які беруть безпосередню участь у боях, об'єктивно усвідомлювати, наскільки критичною є ситуація у їхніх підрозділах, де потрібна підтримка, а де є потенціал для контрнаступу.

Такі системи багато в чому нагадують комп'ютерні ігри-стратегії, де користувач "зверху" бачить арену бойових дій, розвиток ситуації на ній та може переміщувати підрозділи відповідно до ходу битви.

В Україні таку систему намагалися втілити з 2015 року. Тоді серед кількох можливих рішень Міноборони обрало систему "Дзвін-АС". Пізніше з’ясувалося, що "Дзвін" має проблеми з безпекою комунікацій. А також з імплементацією з союзниками загалом. Тому потім повернулися до проєкту "Дельта", який весь цей час розроблявся паралельно волонтерами з групи "Аеророзвідка.

"Під час виконання завдань в зоні проведення ООС добре себе зарекомендувала система відображення оперативної обстановки "Дельта", яка дозволяє в масштабі реального часу відслідковувати положення своїх військ, а також оперативно обліковувати виявлені об'єкти противника для їх подальшого вогневого ураження", — писав свого часу сайт ГУР.

Її розробниками вважається волонтерська група "Аеророзвідка", але у самій групі кажуть, що розробляли систему у співпраці з різними підрозділами під час боїв у тоді ще зоні АТО та ООС. Зрештою, систему удосконалили і офіційно "запровадили в Силах оборони".

"Завдяки тому, що використовується стандартизований інструмент, війська отримують ще одну якість — об'єктивність. Тобто, якщо є десь танк, то це точно буде танк. І ступінь довіри до джерела буде висока", — так описував підхід до проєкту один з ініціаторів проєкту "Дельта" та співзасновник "Аеророзвідки" Ярослав Гончар.

Ця система працює вже протягом якось часу і виконує, поміж іншого, функції армійської розвідки. Система досить гнучка і використовувати її може будь-хто, хто має доступ до інтернету, а також логін та пароль — в "Дельта" можна увійти з будь-якого пристрою, де є браузер та підключення до інтернету.

Як писали "Коментарі", Україна спільно з НАТО почала виготовляти боєприпаси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини