Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на Донбасі – який прогноз для регіону: як врятуватися цивільним, що залишилися
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на Донбасі – який прогноз для регіону: як врятуватися цивільним, що залишилися

Окупанти продовжують наступати на Донеччині, основну ставку роблячи на тактику "випаленої землі", зносячи все на своєму шляху

3 серпня 2022, 13:32 comments2247
Поділіться публікацією:

У напрямку Пісок та Авдіївки на Донеччині продовжується наступ військ РФ. Ситуація там перетворилася на справжнє пекло, повідомив президент України Володимир Зеленський сказав у своєму традиційному вечірньому зверненні. Наразі з Донецької області евакуювалися вже дві третини населення. Нині у регіоні залишилося близько 250 тисяч людей. Про це повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко в ефірі телемарафону. Як може далі розвиватись ситуація на Донбасі? Що чекає на змучений війною регіон? Які є варіанти розвитку подій у короткостроковій та середньостроковій перспективі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що відбувається на Донбасі – який прогноз для регіону: як врятуватися цивільним, що залишилися

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Відступ на східному фланзі Донецького напрямку – це фактично розрив оборони Авдіївка-Мар'їнка

На думку політолога, експерта Аналітичної групи "Левіафан" Миколи Мельника, зважаючи на все, росіяни нарешті зрозуміли, що не зможуть у лоб взяти Авдіївку. І вирішили завдати удару по більш вразливому місцю – селище Піски, а також населений пункт Карлівка.

"Через Карлівку та Опитне проходять дороги, які з'єднують підконтрольні ЗСУ Авдіївку, Красногорівку, Мар'їнку. Тобто весь східний плацдарм нашого угруповання на Донецькому напрямку. Тож зараз слід говорити не про Піски чи Авдіївку як місця неймовірного героїзму українських військовослужбовців, а про сам задум військ противника. Дуже сподіваюся, що наше оперативне командування все чудово розуміє", – зазначає експерт.

Він вважає, що дуже складно щось прогнозувати щодо подальшого розвитку бойових дій у регіоні, бо ситуація у динаміці, вона постійно змінюється.

"Якщо ЗСУ зможуть зосередити на тому напрямку достатню кількість артилерії та контрбатарейних засобів, якщо ми зможемо там правильно застосовувати реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, знищуючи склади, бази та штаби оперативного угруповання супротивника, то ситуація буде зламана на нашу користь, – упевнений Микола Мельник. – Поки що, судячи з наявної інформації, у напрямку Піски-Опитне зосереджено велику кількість артилерії окупантів. І Піски як селище фактично перестало існувати. Є лише позиції ЗСУ, які перебувають під божевільним арт-огнем. Також, за деякими даними, російські війська вже проникли до селища і там точаться вуличні бої. Якщо можна назвати те, що там лишилося, вулицями".

Донбас однозначно очікує на продовження бойових дій, акцентує експерт. Питання в тому, чи вдасться нам зупинити російський наступ – чи доведеться і з Донецької області відійти, як із практично всієї Луганської, з метою збереження наших сил для контрнаступних дій у сприятливіший момент.

"Відповідь на це питання – у здатності ЗСУ вистояти в артилерійській дуелі, де ми поки що з об'єктивних причин не можемо так потужно відповідати, як хотілося б. Можливість встановити паритет артилерії, – пояснює Микола Мельник. – При цьому треба розуміти, що відступ на східному фланзі Донецького напрямку – це фактично розрив оборони Авдіївка-Мар'їнка".

Росія намагатиметься за будь-яку ціну – вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес розмірковує так:

"Довгострокові перспективи регіону – у тумані. А ось те, що в найближчому майбутньому, вимальовується, так це – що бої будуть жорстокими. Думаю, що ті політичні цілі виходу на адмінкордони Донецької та Луганської областей, які заявила РФ, вона прагнутиме виконати за будь-яку ціну. Це означає, що нашим захисникам доведеться стикатися з подальшим посиленням боїв, атаками супротивника. Буде також палко на ключових напрямках".

Хоча днями, звертає увагу експерт, були повідомлення Інституту вивчення війни (ISW), що на Слов'янському напрямі начебто російська армія, не досягнувши успіху, відходить, перекидаючи війська на південний напрямок (Херсонська, Запорізька, Миколаївська області).

"Так чи ні це насправді ми достовірно не знаємо, – зазначає Енріке Менендес. – Але що зрозуміло, про що говорять топ-чиновники – на підконтрольній частині Донбасу не буде опалювального сезону. І можливі серйозні проблеми з електрикою, водою. І все це на тлі загострення бойових дій. З цим пов'язані повідомлення про примусову евакуацію людей. Насамперед, жінок, дітей, людей похилого віку. Я не може бути точно впевненим, що цифра 250 тисяч осіб, які нібито залишаються на підконтрольній частині Донецької області, відповідає дійсності. Ще місяць тому вона була, за моїми даними, майже вдвічі вищою. Глава області Павло Кириленко також називав тоді даний про майже півмільйона цивільних, які залишаються на підконтрольній частині Донеччини".

Експерт зізнався, що важко уявити, куди можна евакуювати, де розмістити таку кількість людей.

"Чи готова наша країна прийняти таку гігантську хвилю внутрішніх біженців? І знову ж таки, чи вичерпається евакуація лише Донбасом? На Запоріжжі 65% території без газопостачання. Тобто її також треба буде евакуювати. Ситуація надзвичайно складна", – констатує Енріке Менендес.

Український уряд ухвалив абсолютно правильне рішення щодо обов'язкової евакуації в Донецькій області

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш наголошує, що обов'язкова евакуація відбувається у підконтрольній українській владі Донецької області, бо там немає постачання газу.

"Магістральний газопровід, за допомогою якого це відбувалося, проходить через Луганську область. Вона фактично захоплена. Газопровід перебито. В нас відремонтувати його немає можливості. А росіяни, зрозуміло, не ремонтуватимуть його, щоб допомогти мирному населенню пережити зиму", – пояснює експерт.

Саме тому, зазначає він, український уряд ухвалив абсолютно правильне рішення – вивозити людей, щоб урятувати їхнє життя. Щоб вони не змерзли взимку.

"Приватний сектор може ще якось вижити, якщо є пічне опалення. А мешканці багатоквартирних будинків залишаються без опалення. А можливо, без електрики через навантаження мереж, військових дій. Зрозуміло, що противник намагатиметься знищити максимум комунальних мереж, електромереж, щоби максимально ускладнити життя на тих територіях, які не контролює. Тому треба вивозити людей, – упевнений Сергій Гармаш. – У цьому є плюс і нашій обороні. Адже відсутність мирного населення в зоні зіткнень означає оперативний простір для дій ЗСУ. Виходить, що евакуюючись, люди не лише рятують своє життя, а й дають більше можливостей нашим військовим відстояти українську територію".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль відреагував на пропозицію Джо Байдена про переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини