Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що стане визначальним у російсько-українській війні – чому час уже на боці України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стане визначальним у російсько-українській війні – чому час уже на боці України

Останні три місяці фронт в Україні практично застиг - жодна із сторін суттєво не просувається вперед

6 липня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

На п'ятий місяць російсько-української війни можна говорити, що на фронті встановилася певна стабільність. На картах видно, як мало змінилося становище військ за три місяці. Більше того, зараз важко уявити, що ця стабільність може серйозно порушитись. Саме тому можна спробувати спрогнозувати, як ситуація може розвиватися далі, як Україні та Росії у реальній перспективі виходити з цієї війни. Своїм баченням поділились експерти.

Що стане визначальним у російсько-українській війні – чому час уже на боці України

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Основні шанси України на остаточну перемогу та вигнання армії вторгнення зі своєї території з'являться під час перемир'я

Російський економіст, професор університету Чикаго і ВШЕ Костянтин Сонін вважає, що після поразки в битвах за Київ і Харків на початку війни, російській армії можна зарахувати успіхи в битві за Донбас. За два місяці боїв, під час яких загинуло кілька тисяч бійців з кожного боку, російські війська просунулися майже на десять кілометрів, захопили те, що залишилося від двох міст, Сєвєродонецьк та Лисичанськ і тепер контролюють усю "Луганську область". Ще два-три місяці таких же боїв і, якщо все пройде успішно, можна буде встановити контроль над "Донецькою областю".

"Однак це неважливо – застигне фронт у положенні на 6 липня або він застигне на пару десятків кілометрів на схід. Виглядає так, що рано чи пізно фронт стабілізується. Російська армія більше не матиме можливості наступати, а українська – вона сама по собі не з'явиться. У цей момент може бути укладене офіційне перемир'я. Можливо, навіть підпишуть якісь формальні документи. Або перемир'я воно настане "за фактом" — обидві сторони припинять хоч скільки масштабні операції. Що станеться тоді? Для України питанням життя та смерті буде прискорена побудова великої та сильної армії. Я думаю, що Україна зможе захистити територію, що залишилася, від нових нападів, якщо створить чинну сучасну армію в 300-500 тисяч осіб. Якщо перемир'я буде витрачено на побудову, озброєння та підготовку такої армії, воно буде проведено недаремно", – зазначив експерт.

Костянтин Сонін додав, що основні шанси України на остаточну перемогу та вигнання армії вторгнення зі своєї території – використовувати перемир'я для будівництва та озброєння армії випереджаючими темпами. Зрозуміло, що Росія продовжуватиме мобілізацію, вироблятиме дедалі більше озброєнь тощо. Але за напруження зусиль і за допомогою всього світу Україна може робити це швидше. Це для України добрий сценарій, бо він дає час. Чи помре Путін своєю смертю або його змістить оточення, як Хрущова – наступне керівництво Росії, опинившись у важких економічних умовах, буде змушене виводити війська та вести переговори про зняття санкцій.

"Економічні санкції – це не бомба і вони не діють миттєво, але те, що російська економіка зможе протягнути 10-15 років у нинішніх умовах – це байки для дефективних діточок. Не зможе, і це зараз зрозумілим членам керівництва. А через п'ять років буде зрозуміло і неосудним. Якщо в кожний момент наступних 5-10 років українська армія буде сильнішою – щодо російської! – чим вона зараз, то нового нападу не буде, а якщо буде, то вона призведе лише до нових втрат", – наголосив експерт.

На його думку, передбачити складніше, що буде в той момент, коли наступне керівництво Росії розпочне переговори. Може, Крим і вдасться залишити в сірій зоні, а то й зберегти в складі Росії. Навряд чи українській армії посміхається перспектива вести такі ж бої за Сімферополь та Севастополь, як російська вела за Маріуполь та Сєвєродонецьк та у результаті отримувати занедбані руїни. Можливо, що Крим та "схід сходу", території ДНР-ЛНР до 23 лютого будуть "сірою зоною" між Україною та Росією, як Ельзас та Лотарингія, які 70 років переходили з рук у руки між Німеччиною та Францією. Важливо, що Росія не має грошей на відновлення новозахоплених територій, одночасно з нарощуванням озброєнням та підтриманням рівня життя в самій Росії.

"Разом – коротко кажучи, незважаючи на поразки останніх тижнів, час за правильного підходу на боці України. Це вкотре свідчить про те, що найкраща стратегія для Росії зараз, сьогодні – це припинення вогню, виведення військ на кордони до 23 лютого та початок переговорів щодо зняття санкцій. Але я цього до смерті чи усунення Путіна не чекаю", – резюмував Костянтин Сонін.

Смерть Путіна, здатна як зупинити війну, і надати їй новий градус

У свою чергу, політолог Дмитро Воронков акцентує, що робити чіткі прогнози щодо подальшої течії російсько-української війни важко, тому що є багато "якщо" і "чи". На його думку, основні з них:

– чи посилюватиметься тренд підтримки України з боку Заходу (мова про збільшення, причому в рази, постачання нового озброєння натовського зразка);

– чи посилюватиметься санкційний тиск на Росію.

"Багато залежить не лише від ЗСУ, а й від наших дипломатів, – зазначає експерт. – Найреалістичнішим на даний момент виглядає сценарій поетапної війни. Вже зрозуміло, що після провалу бліцкригу Росія вибрала нову тактику. Вона зосереджує максимальні сили на певному напрямку (як зараз у Луганській та Донецькій областях) – і атакує за масованої підтримки артилерії та авіації. Так вони майже захопили луганщину. Так, схоже, мають намір діяти на Донеччині. У разі успіху (чого ми не повинні допустити) – так само окупанти можуть спробувати захопити всі території Херсонської та Запорізької областей, частини яких вони контролюють".

Не виключає Дмитро Воронков і спробу росіян вчинити новий захід на північному напрямку (Київська, Чернігівська, Житомирська області). Через Білорусь, а можливо і із залученням білоруської армії.

"Але швидко цього не станеться – Росії потрібна перепочинок після боїв на Донбасі для накопичення сил та коштів, – наголошує політолог. – З втратами загарбники, як бачимо, не зважають. Наше завдання – зробити рівень цих втрат критичним. Чому може допомогти, як я зазначав вище, збільшення постачання потужних озброєнь для ЗСУ з боку закордонних партнерів. За такого розкладу, як прогнозують у тому ж Головному управлінні розвідки України, перелом може настати вже у серпні. Почнуться контрнаступальні дії з нашого боку".

Також ми бачимо, продовжує експерт, що у Росії виявляються антивоєнні настрої. З'явилися "рейкові партизани", як навесні у Білорусі. Військкомати періодично закидають коктейлями Молотова.

"Але це, на жаль, не є масовим явищем. Швидше точкове. Отже, сценарій деякого перевороту в РФ під впливом вулиці малоймовірний. Пропаганда робила та робить свою справу, – пояснює Дмитро Воронков. – Не виключатимемо і впливу на війну "чорних лебедів" — несподіваних подій, передбачити які на даний момент неможливо. Наприклад, смерть Путіна, здатна як зупинити війну, і надати їй новий градус. Або ж взагалі призвести до внутрішніх зіткнень в РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише Донбас: у ISW розповіли, яка ключова мета Путіна у війні проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини