Що сказав Путін Сі Цзіньпіну перед вторгненням в Україну – чому не попередив Китай

У "Financial Times" з'явилися докази, що президент РФ Путін не попередив Китай про повномасштабне вторгнення в Україну

Як передає портал "Коментарі", багато ЗМІ писали, що президент Росії Володимир Путін заздалегідь погодив дату свого повномасштабного вторгнення в Україну з главою КНР Сі Цзіньпіном. Але у видання "Financial Times" з'явилася інформація, яка говорить про те, що диктатор діяв самостійно та не розкривав своїх намірів Пекіну.

"П'ять високопоставлених китайських чиновників, ознайомлених із цим питанням, за останні дев'ять місяців у різний час повідомили FT, що Москва не повідомила Пекіну про свій намір розпочати повне вторгнення в Україну в Україну до того, як Путін наказав атакувати", - пише видання.

Журналісти звертають увагу, що такі заяви китайських чиновників розходяться із заявою, яку зробив китайський та російський лідери 4 лютого, лише за 20 днів до початку повномасштабної війни. Тоді в заяві акцент було зроблено на тому, що "китайсько-російська співпраця не має обмежень, не має заборонених зон".

"Financial Times" пише, незважаючи на те, що офіційні Москва та Пекін публічно демонструють міцну дружбу та довіру, не всі в китайському уряді схильні довіряти Путіну. Жодна зі стенограм розмови Путіна та Сі Цзіньпіна не була оприлюднена, але високопосадовець сказав "Financial Times", що в одній із розмов Путіна натякнув Сі Цзіньпіну, що Росія може відповісти Україні, якщо побачить, що є посягання на її територію.

Також у матеріалі звертається увага на те, що зараз Китай вважає ймовірним, що Росія не зможе подолати Україну і вона вийде з конфлікту "другорядною державою", яка значно послаблює в економічному та дипломатичному відношенні на світовій арені, кажуть джерела газети.

Вказано, що ця лінія є лише одним із напрямків ширшої стратегії, спрямованої на зменшення відчуття ізоляції Китаю та запобігання зближенню Європи із США.

Основна хитрість Пекіна полягає у спробі запевнити європейських партнерів у тому, що він готовий використати близькість своїх відносин із Москвою, щоб утримати Путіна від використання ядерної зброї.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ситуація на військовому та дипломатичному фронті спалахує – прогноз на січень-лютий.

Також видання "Коментарі" повідомляло - російські окупанти готуються до наступу ЗСУ на Маріуполь: подробиці.