Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може змінитись після візиту Путіна до Китаю: яку позицію займе Сі щодо війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може змінитись після візиту Путіна до Китаю: яку позицію займе Сі щодо війни в Україні

Путін і Сі можуть вийти з позицією, що базується на китайській мирній формулі

15 травня 2024, 15:55
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін здійснить 16-17 травня перший закордонний візит після фейкової інавгурації. Він вирушить до Китайської Народної Республіки (КНР), де зустрінеться з її лідером Сі Цзіньпіном. Міністр закордонних справ країни-агресора Сергій Лавров із цього приводу цинічно заявив, що Москва та Пекін зацікавлені в тому, щоб бути лідерами щодо встановлення демократичного світопорядку. Минулого тижня Сі Цзіньпін відвідував Європу, сподіваючись, ймовірно, просунути свої "миротворчі" ідеї. Чого чекати від зустрічі китайського та російського лідерів? Чи давитиме Сі на Путіна, щоб той знизив напруження агресії, чи продовжить підігравати йому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що може змінитись після візиту Путіна до Китаю: яку позицію займе Сі щодо війни в Україні

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Не буде якихось серйозних проривів

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився таким коментарем:

"Я не чекаю чогось від візиту Путіна до Китаю. Можливо, обговорять енергетику та торговельно-економічну співпрацю. Швидше за все, все закінчиться тим, що російська сторона викладе за підсумками свою версію переговорів, наголошуючи на тому, що Китай – великий союзник РФ, який підтримує її у всьому".

Китай, зі свого боку, скаже, що дружить із РФ, виступає за мир у всьому світі. І, в принципі, все, констатує експерт.

На його думку, не буде якихось серйозних проривів ні в китайсько-російських взаєминах, ні, тим більше, в ракурсі російсько-української війни.

Особливого успіху для Путіна не буде

Політтехнолог Борис Тізенгаузен зазначає, що, зважаючи на все, візит Сі до Європи не особливо увінчався успіхом. Тож і від путінського в КНР чекати якихось проривів навряд чи варто.

"Європа не завершила розслідування проти китайських товарів. Відповідно, не пом'якшилися торгові умови. Єдине, на що пішов Макрон після зустрічі з Сі — відправив свого посла на інавгурацію Путіна, ймовірно, сподіваючись, що в обмін отримати влітку "олімпійське перемир'я". Ну, а Путін напередодні поїздки до КНР вже традиційно дав інтерв'ю китайському інформагентству. Де проговорив усі свої ключові тези. Хвалив китайську мирну формулу, яка має на увазі заморозку війни на лінії бойового зіткнення, після чого – початок переговорів. Крім того, китайці вписали у свій план кілька пунктів особисто для себе. Проти односторонніх санкцій, руйнування торгових ланцюжків, що склалися. Зрозуміло, що мають на увазі, зокрема, великий торговий проект КНР "Один пояс — один шлях", який зараз фактично зупинився", – наголошує експерт.

Він вважає, що в результаті Путін і Сі вийдуть з позицією, що базується на китайській мирній формулі, яка передбачає здачу окупованих українських територій росіянам.

Співробітництво РФ і КНР продовжуватиметься

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш не бачить передумов для того, щоб позиція Китаю щодо війни в Україні радикально змінилася.

"Можливо, Сі попросить Путіна активізувати тему переговорів та зобразити готовність до примирення. Але насправді не видно, щоб позиція офіційного Пекіна змінилася, навіть після недавнього візиту Сі до Європи. КНР залишається зацікавленим у цій війні, у збереженні Путіна на чолі РФ. А Росії, як і раніше, є, що запропонувати Китаю", – пояснює експерт.

Він акцентує, що ті втрати, які КНР потенційно може зазнати (за нинішньої позиції Заходу) щодо співпраці з РФ, набагато менші, ніж те, що Москва може запропонувати Пекіну.

"А ось, якщо Захід посилить свою позицію щодо не окремих китайських банків та фірм, а КНР загалом, то, можливо, Сі замислиться. Втрата західних ринків, особливо європейського, стала б вкрай болючою. Але поки що Захід не артикулює цього", – констатує Сергій Гармаш.

Тому, продовжує він, якихось радикальних змін після путінського візиту до Китаю чекати не варто. Швидше за все, співробітництво триватиме, КНР і далі таємно підтримуватиме агресію Росії проти України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Глобальний саміт миру: чого вже зараз намагаються досягти союзники України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини