Розстріл військовополонених: в Офісі генпрокурора пояснили, чому росіяни знімають страту українців

В Офісі генпрокурора вважають, що основна причина збільшення кількості розстрілів українських військовополонених відбувається з боку Росії через спробу деморалізувати ЗСУ.

Керівник Департаменту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов заявив, що наказ про розстріл українських військовополонених надходить для російських солдатів від вищого керівництва РФ. За його словами кількість випадків розстрілу полонених останнім часом лише зростає.

Юрій Бєлоусов дав коментар виданню "Радіо Свобода" у якому розповів, що однією з причин розстрілу українських військовополонених є спроба Росії деморалізувати ЗСУ. За його словами така практика йде від вищого військового керівництва Росії.

"З кінця листопада минулого року кількість таких випадків зростає. Це свідчить про те, що таке підтримується вищим керівництвом Збройних сил РФ. Вони не лише не запобігають таким практикам, а, судячи з усього, максимально їх підтримують і, скоріш за все, віддають прямі накази на здійснення таких дій", – сказав Юрій Бєлоусов.

Нагадаємо, що у лютому з'явилось кілька повідомлень та відео на яких відбувається страта українських військовополонених російськими солдатами. Один з останніх випадків, за словами уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, стався 24 лютого. Крім того, не всі розстріли полонених потрапляють на камери.

"На відео, яке нам вдалося отримати, видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли", – сказав Лубінець.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у 110-й Бригаді пояснили скандальну ситуацію з виходом з Авдіївки, де залишили українських солдатів.

Також "Коментарі" писали, що військовий розповів, чому росіяни розстрілюють українських військовополонених в Авдіївці.