Головна Новини Суспільство Війна з Росією Розслідування трагедії, що сталася в колонії в Оленівці, не буде
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування трагедії, що сталася в колонії в Оленівці, не буде

В ООН вирішили розформувати місію зі встановлення фактів трагедії в Оленівці, де утримувалися Росією українські військовополонені

6 січня 2023, 15:45
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш вирішив розформувати місію зі встановлення фактів обстрілу СІЗО в Оленівці на підконтрольній Росії території Донецької області через неможливість доставити експертів до місця події. Про це заявив речник очільника ООН Стефан Дюжаррік, пишуть "Коментарі".

Розслідування трагедії, що сталася в колонії в Оленівці, не буде

З’ясовувати подробиці теракту в Оленівській колонії тепер нікому

"Генеральний секретар ухвалив рішення розформувати місію щодо встановлення фактів щодо інцидентів 29 липня 2022 року в Оленівці через відсутність умов для направлення місії на місце події", – констатує він.

Вибуху в Оленівській колонії призвів до загибелі в’язнів. За неофіційною інформацією з Міноборони України, військових перед вибухом в Оленівській колонії звозили кілька днів. Там загарбники утримували в полоні українських військових та цивільних. Внаслідок атаки загинули близько 40 людей, ще 130 – зазнали поранень. За даними розвідки, цей акт тероризму здійснили найманці зі складу ПВК "Вагнера" ("Ліга") за особистою командою номінального власника компанії Євгена Пригожина. Це, ніби то, не було узгоджено з керівництвом Міноборони РФ.

За словами речника очільника ООН, причиною розпуску місії стало те, що вона не отримала надійних гарантій безпеки та доступу. "У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної і, прямо сказати, небезпечної місії в зоні бойових дій нам необхідні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх і не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому", – сказав він.

Разом з тим, Дюжаррік не уточнив і не конкретизував яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій. При цьому додав, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи. Створення місії було оголошено 3 серпня на запит урядів України та Російської Федерації.

Генеральний секретар подякував генералові Карлосу душ Сантушу Крузу, який був призначений керівником місії, та іншим її представникам за їхню готовність виконати це завдання.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Оленівка №2: росіяни повідомили про новий обстріл колонії з українськими військовополоненими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини