Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росіяни вигадали новий фейк: цього разу про церкву та мобілізацію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни вигадали новий фейк: цього разу про церкву та мобілізацію в Україні

У Києві, за інформацією РФ, нібито продають спеціальну молитву від мобілізації

сьогодні, 14:19
Поділіться публікацією:

Ворожа пропаганда поширює новий фейк про Україну — повідомляють, що нібито у церквах Києва продають молитву від мобілізації. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснили, що це черговий ворожий фейк, інформує портал “Коментарі”. 

Росіяни вигадали новий фейк: цього разу про церкву та мобілізацію в Україні

Фото Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Російські пропагандисти заявляють, що у Свято-Троїцькому храмі, що на київській Троєщині, продають молитву від мобілізації за 10 гривень. До того ж відповідні фото- і відеоматеріали тиражують пропагандистські Telegram-канали та псевдоЗМІ. 

“Правда: ця “молитовна листівка” – підробка, яку зліпили самі ж фейкороби за допомогою графічного редактора. Орнамент, який використали для фейку, можна знайти на російських стокових інтернет-ресурсах – він називається “русский узор”, — спростовують ворожу інформацію у Центрі.

Пропагандисти замінили символ рпц з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували на листівці та видали це за реальну молитву, яку ще й нібито в Україні продають за гроші, – розібрали цей кейс фактчекери “Укрінформ”.

Також розслідувачі акцентували на важливій деталі — у тексті молитви всі літери “з” написані латинською z. Це один із символів російського вторгнення в Україну. Латинську z не використовують навіть у старослов’янському правописі, на якому викладені молитви рпц.

“Окрім того, немає жодних підтверджень, що це саме Свято-Троїцький храм, адже окрім руки з листівкою та церковного вівтаря зі свічками, який може стояти у будь-якому православному храмі у світі, в кадрі більше нічого немає”, — зауважили в Центрі.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв про ворожий фейк про ТЦК.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/spravdi/42328

Новини