Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія використала тактику голоду на війні в Україні - правозахисники
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія використала тактику голоду на війні в Україні - правозахисники

Тактика голоду та відмова від зручностей необхідних для життя відповідає воєнним злочинам, які вчиняла Росія в Україні.

13 червня 2024, 11:50
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Юристи Global Rights Compliance підготували звіт про російські воєнні злочини в Україні, який передадуть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Правозахисники виявили, що під час 85-денної облоги Маріуполя росіяни використовували тактики голоду, щоб захопити українське місто.

Росія використала тактику голоду на війні в Україні - правозахисники

Українці під час облоги Маріуполя. Фото з відкритих джерел

У звіті стверджується, що Росія та її керівники навмисно планували вбити та завдати значної шкоди мирним мешканцям міста. Правозахисники нарахували близько 22 тис. загиблих через російське захоплення міста, зокрема через те, що росіяни після облоги Маріуполя залишили цивільних без води, газу та електрики при температурі в деякий період – 10 градусів.

"Те, що ми могли побачити, так це те, що в російської атаки було чотири фази, починаючи з атак на цивільну інфраструктуру, припинення постачання електроенергії, опалення та води. Потім було відмовлено в гуманітарній евакуації, а допомогу не допускали", – заявила партнерка Global Rights Compliance Катріона Мердок.

За її словами, поетапний обстріл Маріуполя показав, що Росія планувала захопити майже півмільйонне місто без жалю до його цивільного населення. У звіті правозахисники вказують, що 90% медзакладів та будинків зазнали пошкоджень через дії Росії. Крім того, були розбомблені пункти роздачі їжі та маршрути гуманітарної евакуації.

Катріона Мердок вказує, що рішення про захоплення Маріуполя приймалось керівництвом РФ, тому "винним є Володимир Путін і ешелони російського військового керівництва".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у США відреагували на чергові воєнні злочини Росії в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, що через  "навмисні напади на цивільне населення" та позбавлення доступу до необхідних для життя зручностей, зокрема їжі та води, прокурор МКС подав запит на ордер на арешт керівників Ізраїлю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини