Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія таємно обслуговує свої винищувачі: хто допомагає, незважаючи на санкції
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія таємно обслуговує свої винищувачі: хто допомагає, незважаючи на санкції

РФ могла втратити значно більше літаків через санкції

12 вересня 2024, 16:05 comments2496
Поділіться публікацією:

Казахстанські фахівці обслуговують російські Су-30СМ, використовуючи французьке обладнання Thales та Safran, незважаючи на санкції. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляється в дослідженні Inform Napalm.

Росія таємно обслуговує свої винищувачі: хто допомагає, незважаючи на санкції

Су-30СМ. Фото з відкритих джерел

Казахстанська компанія ARC Group співпрацює з російськими військовими та обслуговує російські літаки Су-30СМ, на яких встановлено французьке авіаційне обладнання THALES та SAFRAN.

Повідомляється, що станом на 2024 рік Росія має до 130 одиниць модернізованих винищувачів Су-30СМ. Використовуючи винищувачі у війні проти України, Москва втратила не менше 15 таких бортів.

У повідомленні вказують, що країна-агресор могла втратити значно більшу кількість літаків через санкції, тому що на літаках Су-30СМ використовується авіоніка іноземного виробництва, переважно французьких компаній THALES і SAGEM (а після поглинання останньої — SAFRAN). А обладнання потрібно постійно обслуговувати, щоби продовжувати експлуатувати борти.

Обслуговувати пристрої можуть виключно сертифіковані виробником фахівці на такому самому обладнанні. Після повномасштабного вторгнення Росія нібито втратила доступ до таких можливостей, проте російська сторона знайшла в казахстанському підряднику чудовий канал обходу санкцій.

Казахстанське товариство з обмеженою відповідальністю "Analyst Research Consulting Group" було створено у 2014 році. Як зазначено на сайті "компанія є ексклюзивним дистриб'ютором Safran Electronics & Defense у Республіці Казахстан та Республіці Киргизстан і займається просуванням продукції Safran у цих країнах". Основними замовниками продукції є державні органи та правоохоронні органи.

Зазначається, що росіяни оплачують надання всього циклу послуги під ключ – від навчання та сертифікації казахстанських фахівців у Франції до закупівлі у французів необхідної апаратури. Цікаво, що в документах, укладених з французькими компаніями, є норми щодо експортного контролю з прямою забороною передавати будь-які товари Російської Федерації. Однак у дослідженні наводять аналогічні майже ідентичні за сумами та умовами договори з росіянами.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Медведєв приголомшив росіян: скільки їм ще жити під санкціями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини