Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія спробує заблокувати зерновий коридор: у ISW розкрили план Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія спробує заблокувати зерновий коридор: у ISW розкрили план Кремля

Аналітики попередили про можливий підступний крок Росії з боку Придністров'я

11 січня 2024, 09:00
Поділіться публікацією:

Росія може знову спробувати вдатися до дестабілізації ситуації у так званому Придністров'ї, щоб створити нестабільність у Молдові. Основна мета – підірвати український експорт зерна вздовж західного узбережжя Чорного моря. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому огляді американського Інституту вивчення війни.

Росія спробує заблокувати зерновий коридор: у ISW розкрили план Кремля

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

"10 січня агентство Reuters повідомило, що чорноморський порт Румунії Констанца зареєстрував 36 мільйонів метричних тонн відвантаженого зерна у 2023 році — рекордний показник — і що близько 40% цих постачань складалися з українського зерна", — зазначили аналітики.

Раніше експерти ISW оцінили, що українські удари по активах Чорноморського флоту Росії змусили змінити схему дій російських ВМС та змусили російський флот перемістити деякі кораблі зі своєї головної бази у тимчасово окупованому Севастополі у західному Криму.

Українські удари по активах Чорноморського флоту РФ також успішно сприяли цивільному використанню Чорноморського зернового коридору України, оскільки міжнародна підтримка цього коридору продовжує зростати, незважаючи на вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи та військові погрози на її адресу. Кремль може розглядати операцію під хибним прапором у Придністров'ї як альтернативний спосіб утримати країни від участі в українському зерновому коридорі, незважаючи на послаблення присутності Росії у західній частині Чорного моря.

Нагадаємо, Придністров'я або Придністровська Молдавська Республіка (ПМР) – невизнана самопроголошена держава на території Молдови. ПМР займає майже всю молдавську частину лівого берега Дністра, а також кілька населених пунктів на правому березі річки.

Придністров'я заявило про свою "незалежність" у 1991 році, а у 2006 році придністровські сепаратисти захотіли приєднатися до РФ. Сьогодні на території ПМР є так звані російські "миротворці". У той же час РФ досі не визнала "незалежність" Придністров'я як суб'єкта державної політики.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну існувала загроза нападу російських військ із території Придністров'я.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Зеленський зробив нову заяву про військові плани на 2024 рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини