Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія мобілізує українців: як розуміти заяву Зеленського – чим у результаті обернеться ця мобілізація
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія мобілізує українців: як розуміти заяву Зеленського – чим у результаті обернеться ця мобілізація

Здебільшого Росія зможе набрати демотивовану масу мирних людей, яким видали зброю та наказали вмирати за чужі інтереси

24 вересня 2022, 12:35 comments1587
Поділіться публікацією:

Під час традиційного вечірнього звернення Володимир Зеленський закликав українців, яких мобілізували на окупованих територіях, за першої нагоди переходити на українські позиції, а також заважати будь-яким російським операціям. Він також звинуватив Росію у знищенні кримськотатарського народу, представників якого масово мобілізують. Як оцінюєте дані заклики та заяви? Чи є варіант, що після визнання псевдореферендумів та здійснення чергових анексій української території – Росія проведе мобілізацію і там, тим самим вбиваючи українців руками самих українців? Чим обернеться ця мобілізація для самої країни-агресора? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія мобілізує українців: як розуміти заяву Зеленського – чим у результаті обернеться ця мобілізація

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Росія може забезпечити масовість мобілізації, але не може гарантувати бойовий дух

За словами політолога, конфліктолога Богдана Петренка, як показує досвід і Радянського Союзу, і бойових дій Росії в Україні з 2014 року, одним із завдань є перетворення загарбницьких воєн у видимість громадянських. Тобто – із залученням місцевого населення у війну на боці Кремля.

"Крім інформаційного ефекту – це зменшує тиск на російське суспільство, яке й так отримуватиме більше трун та калік. Тому не дивно, що використання українців проти українців стало для РФ нормальною практикою. Питання, наскільки українці з новоокупованих територій можуть бути мотивованими. Тому що, на відміну від Донбасу та Криму, вони не жили роками за умов промивання мізків. Звісно, будуть одиниці ідейних. Але здебільшого це буде демотивована маса мирних людей, яким видали зброю та наказали вмирати за чужі інтереси. Росія може забезпечити масовість мобілізації, але не може гарантувати бойового духу", – вважає експерт.

Але, знову ж таки, зазначає він, ефект мотивації зростатиме з часом, коли люди воюватимуть уже не за чужі інтереси, а як помста за загиблих бойових товаришів.

"Тому, безумовно, Україні важливо і створити механізм безпечної здачі у полон новостворених угруповань. З урахуванням, звичайно, того, що ними керуватимуть російські мотивовані офіцери, а самим бійцям постійно промиватимуть мозок", – наголошує конфліктолог.

Росіяни залучатимуть тих, кого за останні місяці навіть окупанти відсіювали через вкрай невідповідний вік або плачевний стан здоров'я

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко вважає, що у закликах президента Зеленського немає нічого надприродного.

"Безумовно, це великий ризик для українських громадян, яких силою мобілізували до підрозділів агресора. Однак шанс вижити, отримавши захист від своїх – українських співвітчизників, на порядок вищий, ніж мовчазно йти на забій у перших лавах окупаційних військ. Адже росіяни вже неодноразово робили так. Ми бачимо, наскільки катастрофічно скоротилася чоловіча популяція за цей рік, особливо на території Донецької та Луганської областей. Покликані та кинуті окупантом до жерла війни українці не мають ні належного екіпірування, ні підготовки, ні, що головне, мотивації йти проти своїх. Тільки страх отримати кулю в спину та потрапити до підвалу", – наголошує експерт.

Аналогічна, за його словами, ситуація і з тими, хто з різних причин незаконно одержав російський паспорт.

"Дуже показовий випадок у Мелітополі Запорізької області, де ще до формального оголошення часткової мобілізації новоявлені "російські громадяни" почали отримувати повістки. Окрема катастрофічна ситуація із кримськими татарами в АРК. Протягом більш ніж восьми років після спроби анексії півострова, цей корінний народ систематично піддається масовим репресіям з боку кремлівського режиму. Наприклад, буквально днями заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла було засуджено до 17 років строго режиму, а брати Ахтемові 13 і 15 років відповідно. Незважаючи на те, що кримські татари дуже згуртований та активний народ, його чисельність на півострові становить не більше 300 тисяч осіб, а в усьому світі – півмільйона. Фактично пріоритетна мобілізація до окупаційної армії серед кримських татар є актом неприкритого геноциду проти цього народу", – пояснює Ігор Чаленко.

Він не сумнівається, що після проведення псевдореферендумів Росія продовжуватиме мобілізацію на окупованих територіях України.

"Однак якісний людський ресурс для таких заходів вже вичерпався, – зазначає експерт. – Очевидно, залучатимуть тих, кого за останні місяці навіть окупанти відсіювали через вкрай невідповідний вік чи жалюгідний стан здоров'я. Частково Путін своїми руками спровокував те, про що говорив із 2014 року, зіштовхуючи на полі бою громадян зі вільної України та окупованих земель. Однак у цьому кровопролитті страждають і народи, які населяють РФ. Впевнений, що подальша мобілізація в Росії сприятиме наростанню серйозної соціальної напруги. Чим більше війна торкнеться рядового росіянина, тим ближче ознаменується занепад нинішньої влади в Кремлі".

Україна на тлі варварства рашистів демонструє, що дотримується тієї ж Женевської конвенції

На думку адвоката, кандидата юридичних наук, громадського діяча Сергія Войченка, всі ці події – прискорення референдумів, оголошення мобілізації – свідчать, що РФ програє. І що стратегія, яку обрав Путін, яка оспівувалась придворними блазнями, зазнала повного фіаско.

"Ми спостерігаємо агонію, яка свідчить насамперед про те, що у противника вичерпуються сили та засоби. Звісно, поранений ворог, загнаний у кут звір, все ще вкрай небезпечний. Досить, як наприкінці 1941-го німці були розбиті під Москвою. Але до перемоги було далеко. У разі рашизм ще здатний на укуси, на удари. І це обов'язково слід враховувати", – наголошує експерт.

Він зазначає, що заяви Зеленського щодо оголошеної Путіним мобілізації свідчать – Україна на тлі варварства рашистів демонструє, що дотримується тієї ж Женевської конвенції. Надає солдатам ворожої армії вибір.

"Той самий вибір, який нікому не дає Росія, заганяючи всіх вмирати за імперські амбіції старого маразматика та його оточення, – наголошує Сергій Войченко. – Думаю, світовій спільноті після того, як РФ пішла на підвищення градуса конфлікту, оголосивши мобілізацію та псевдореферендуми, варто було б демонструвати росіянам, що є альтернатива Путіну. Що є інший шлях. Слід створити якийсь російський уряд поза РФ. І щоб він запропонував російському народу (принаймні – тій його частині, що ще не до кінця обдурена) варіанти виходу із ситуації. Варіанти розвитку Росії без путлера та його кліки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США попередили Китай про "наслідки" у разі допомоги Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

24 вересня 2022, 12:00

То от для чого гауляйтери на кордоні з ЄС не випускають чоловіків з сучасного тоталітарного ГУЛАГУ. Спершу крипакі для старих олігархів за тарілку супу, потім - м'ясо для партнерів. Пропаганда в часи комуняк розповідала, як гниє захід, а самі були на межі свого - усьо. Зараз більшає істерия: як все гірше на РФ. Показово, що наша пропаганда пишається перемогою над російською. Тобто ми перемогли в 4 рази більшу населенням країну і, разів в 20 - багатшу. Голова пропагандиського відомства РФ - Дмитро Кисельов, починав свій досвід на ІСТV Пінчука. То звідкіля починається зло? Хто сильніший і впливає на інших злочинців? Все буде КНДР! Брехня корумпованих, понад усе!


Новини