Росія хотіла захопити два населені пункти під час наступу: чи можливий прорив фронту

Наразі у ворога немає потенціалу, щоб він міг втілити свої плани в реальність

Американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) розповідають, що нинішня лінія фронту може стати дуже вразливою. Причиною цього є дефіцит боєприпасів і військового обладнання, що наростає, який викликали затримки допомоги зі США. Цим можуть скористатися окупаційні війська для раптового та несподіваного прориву. Чи можливий прорив фронту противником? Що не вдалося ворогові під час зимового наступу? Видання "Коментарі" з’ясовувало відповіді на ці запитання, вивчаючи думки експертів.

Основна мета росіян не була досягнута

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів, що попри певні успіхи, такі як захоплення Авдіївки та інших населених пунктів Донецької області, російські спроби захопити Роботине Запорізької області та Куп’янськ Харківської області – завершилися невдачею.

"По основній лінії зіткнення інтенсивність бойових дій перейшла в зовсім іншу форму. Основна мета росіян не була досягнута, а саме - максимальне просування і вихід до адміністративних кордонів Донецької області та вихід по кордонах Луганської області. Захоплення, наприклад, Білогорівки, яка є не менш гарячою точкою, ніж багато інших по лінії зіткнень", - зауважив він.

За його словами, зимовий наступ російських військ призвів до рекордно високих втрат, особливо в піхотних підрозділах.

Немає підстав говорити, що сьогодні росіяни здатні прорвати фронт

Військовий експерт Петро Черник в інтерв’ю "РБК-Україна" розповів, що наразі в окупаційних військ "немає за рахунок кого і чого здійснити прорив на тих чи інших ділянках фронту". Бо якби в них цей потенціал був, то вони б давно його вже застосували.

"Росіяни можуть заміщати на добу 1000-1200 осіб, більше не можуть. І допоки Путін не буде перепризначений на посту президента й не буде залучена концепція "вставай, страна огромная", я не розумію в який спосіб вдасться щось проривати по-справжньому", - сказав Черник.

Він пояснює, справжнє проривання - це коли є просування в одній точці по хоча б ширині десь 3 км, а по глибині 5 км.

"Це оперативні показники роботи механізованого полку. Нічого подібного на цю хвилину не спостерігається. Чи противник тисне? Тисне. Чи має локальні успіхи? Має. Але після Авдіївки великих успіхів у нього по великому рахунку немає. Це однозначно", - наголосив Черник.

На думку експерта подібні меседжі у виданнях щодо "небезпеки раптового прориву російських військ" - це тиск на свідомість власного населення. А в першу чергу - істеблішменту.

"І це правильно. Адже рішення ухвалюють люди під дією найрізноманітніших інформаційних чинників. От і все", - вважає Петро Черник.

Читайте також на порталі "Коментарі" - які цілі переслідують російські добровольці під час рейду в РФ: чому дивує реакція Кремля.