Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рокування в силовому блоці: що задумав Зеленський – чому рішення ухвалив саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Рокування в силовому блоці: що задумав Зеленський – чому рішення ухвалив саме зараз

Президент зміцнює ті напрямки силового блоку, які є дуже важливими для підготовки контрнаступу ЗСУ

26 липня 2022, 13:07 comments2363
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 25 липня повідомив про перестановки у силовому блоці. Так, на посаду командувача Сил Спеціальних Операцій (СЗГ) ЗСУ призначено Віктора Хоренка, який є бойовим генералом. Попередній глава, Григорій Галаган, переводиться на роботу до СБУ з метою оновлення спецслужби. А голова Головного управління розвідки (ГУР) Кирило Буданов очолить комітет із питань розвідки при президенті. Як оцінюєте дані перестановки? Чому вони відбуваються саме зараз? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Рокування в силовому блоці: що задумав Зеленський – чому рішення ухвалив саме зараз

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Службові перевірки продовжуються, тому кадрові перестановки продовжаться

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко пояснює:

"Зміни в силовому блоці назріли досить давно. Наскільки я розумію, президент давав можливість тим самим тепер уже екс-главі СБУ Баканову та екс-генпрокурору Венедиктвій виправити ті помилки, які в них були. Очевидно, що вони не впоралися. І зараз триває системне переналаштування різних напрямків силового відомства. Мета – посилити дані напрями, зробити їх ефективнішими у ситуації, коли Україна готується до нового витка у війні з РФ – до контрнаступальних дій, до звільнення своїх територій. І очищення від людей, до яких можуть бути якісь питання, тут важливіше. Саме про це, наприклад, вчорашнє звільнення з посади першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка. Були питання і щодо його освіти (інститут при КДБ), і щодо лобіювання ним сумнозвісних "Харківських угод", які продовжили перебування Чорноморського флоту РФ у Криму. Нагромадилося...".

У цьому ракурсі, зазначає експерт, слід розглядати і нові перестановки в силовому блоці. На початку війни до цього просто не доходили руки, вважає він. Потрібно було мобілізувати всі ресурси, було не до очищення рядів. А зараз, коли війна перейшла до затяжної, з'явилася можливість (і потреба) провести відповідні ротації.

"Хтось, хто не справлявся чи викликає низку питань, пішов у відставку. Хтось, як той самий Галаган, перейшов до СБУ, а замість нього посаду голови СЗГ обійняв бойовий генерал Хоренко. Що цілком логічно, – пояснює Ігор Петренко. – Думаю, службові перевірки продовжуються. І після них, напевно, відбудуться нові кадрові перестановки. У ситуації війни силові органи мають бути не лише кришталево чистими, а й кришталево патріотичними".

Перестановки у СЗГ можуть бути пов'язані з інформаційними повідомленнями, що ЗСУ готуються перейти у наступ у Херсонській та Запорізькій областях

За словами керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвоката Михайла Дяденка, кадрові ротації в системі національної безпеки та оборони (як вертикального, так і горизонтального рівня) є необхідною передумовою ефективної роботи органів безпеки. Для ефективної роботи того ж Міноборони, армійських структур.

"Тому, – пояснює експерт, – такі кадрові перестановки, які здійснив президент, свідчать про бажання підвищити якість роботи вказаних структур. Перед якими, можливо, поставлено нові завдання з огляду на війну з Росією".

Михайло Дяденко вважає, що важко оцінити призначення нового керівника Сил спеціальних операцій. Адже ця структура є досить закритою, має специфічну функцію.

"Не виключено, що таке рішення пов'язане з інформаційними повідомленнями, що українська армія готується перейти до наступальних дій у Херсонській та Запорізькій областях. А СЗГ відіграють важливу роль у таких операціях, – зазначає експерт. – Щодо призначення голови ГУР Кирила Буданова ще й керівником комітету з питань розвідки при президенті, то функції цього комітету у відкритих джерелах відсутні. Відповідно, які саме повноваження додадуться у Буданова, сказати складно. Але, зважаючи на все, це своєрідне підвищення, що говорить про те, що роботою голови ГУР президент задоволений. Перед таким специфічним блоком, як розвідка, завжди стоять складні завдання. У нашому випадку, враховуючи війну, а також величезну кількість російських агентів, впроваджених, зокрема, в наші спецслужби, ці завдання ускладнюються в рази".

І Україні, резюмує Михайло Дяденко, безумовно, необхідно підвищувати якість розвідки, у тому числі за допомогою "чистки" тих чи інших структур – посилення роботи в усіх напрямках.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого прагне росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

26 липня 2022, 12:10

"ISW: Российские войска добились незначительных успехов к югу от Бахмута, но вряд ли смогут эффективно использовать эти достижения для полного контроля над самим Бахмутом." - так писали и когда Гайдай здал Северодонецк, что Личичанск не захватят, а потом за три дня здали. Вообщем идет планомарная здача и Донецкой области, это уже на верхах договорено давно. Пока зеленые выблядки у власти, никто ничего отвоевывать не будет, зеленые твари только зарплаты себе повышают и набивают свои карманы миллиардами и потом свалят безнаказанно, это же Украина.


Новини