Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рішення судів у справах Лагуна зменшують шанс повернути державі багатомільярдний борг
commentss НОВИНИ Всі новини

Рішення судів у справах Лагуна зменшують шанс повернути державі багатомільярдний борг

Сам Микола Лагун через суд намагається оголосити себе банкрутом і списати з себе борги

27 лютого 2024, 08:00 comments3077
Поділіться публікацією:








Суди міста Києва з 2023 року розглядають три кримінальні справи проти екс-власника "Дельта банку". Сумарний обсяг шкоди державі заподіяний в результаті привласнення майна, виведення коштів та несплати податків до якого може бути причетний Микола Лагун, тільки в рамках цих справ сягає 1 млрд 700 млн гривень. Якщо його провину доведуть, екс-банкіру загрожує до 12 років позбавлення волі за вчинення особливо тяжких злочинів.

Рішення судів у справах Лагуна зменшують шанс повернути державі багатомільярдний борг

Микола Лагун (фото з відкритих джерел)

Втім жодна з цих справ не рухається з місця. Як показано в розслідувані журналістів "Апостроф ТВ", причини полягають у відсутності Миколи Лагуна в Україні та рішеннях суддів. В одній з кримінальних справ, в якій йдеться про майже 1 млрд грошей НБУ, Шевченківський суд м.Києва зупинив провадження і оголосив Миколу Лагуна в розшук. 

 Інші дві справи зусиллями адвокатів та ухвалами Київського апеляційного суду були передані в Печерський суд. За словами прокурора у справі А.Грека, це перешкоджає ефективному правосуддю, оскільки 99% суддів Печерського суду не можуть розглядати справу. З 2015 року, коли було відкрито провадження щодо Миколи Лагуна, всі ці судді вже брали участь в провадженні № 12015160160000210, тому не можуть бути суддями.  Таким чином, попри те, що, за словами А.Грека, справи перебувають на контролі у Генпрокурора і Президента, судові засідання щодо можуть розтягнутись на роки.

 Сам Микола Лагун намагається оголосити себе банкрутом і списати 7 млрд грн боргів перед НБУ, "Ощадбанком" та "Укрексімбанком". Господарський суд м.Києва відмовив адвокатам Миколи Лагуна у відкритті справи. Однією з підстав відмови  стала відсутність Миколи Лагуна в Україні та оголошення його в розшук. Але адвокати Миколи Лагуна у справі про банкрутство наполягають, що Миколи Лагуна ніхто в розшук не оголошував і він в Україні.

Журналістське розслідування спростовує ці твердження адвокатів Миколи Лагуна.

28.02.24 Північний апеляційний суд має винести ухвалу, про банкрутство Миколи Лагуна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини