Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ передала мирний план США: Чи потрібні Україні Донбас і членство в НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ передала мирний план США: Чи потрібні Україні Донбас і членство в НАТО

Частина пропозицій РФ можуть бути прийнятними для обговорення, а частина – категоричні ні

4 липня 2024, 12:00
Поділіться публікацією:

Як вважає політичний експерт Олександр Кочетков, документ, який був оприлюднений у ЗМІ, щодо пропозицій по миру, які Росія нібито передала США, схожий на справжній.

РФ передала мирний план США: Чи потрібні Україні Донбас і членство в НАТО

Переговори про мир

Зокрема, згідно плану Україна має залишити Донбас, проте і частиною РФ він теж не стає. Теоретично, це може означати, що залишаються так звані "ДНР" і "ЛНР".

"Так чи інакше, Донбас сам визначив свою долю і перетворився на поле бою і, як наслідок, територію, непридатну для життя. Україна не зможе його повноцінно відновити, навіть, за допомоги партнерів. Росія — теж, максимум, на що вона здатна на прикладі Маріуполя — понавезти бурятів, які готові жити на кладовищі. А головне — навіщо такий Донбас Україні? То й нехай іде у "вільне плавання", — заявив Кочетков.

При цьому РФ готова віддати Україні Запорізьку АЕС та 100-кілометрову демілітаризовану смугу вздовж Дніпра. Зі станцією зрозуміло, каже експерт, а от зі смугою — ні, бо далі там прописана готовність агресора обговорювати повернення нам Запорізької і Херсонської областей повністю.

На його думку немає нічого страшного у тому, якщо Україна  зобов’яжеться постачати воду у Крим, тим більше, якщо він стати демілітаризованою територією подвійного підпорядкування — України і Росії.

При цьому РФ хоче, щоб Україна відмовилася від членства в НАТО і прописала свій позаблоковий статус в Конституції. Кочетков вважає, що насправді НАТО Україні непотрібне, тим більше коли оточення Трампа публічно стверджує, що 5 стаття Уставу НАТО зовсім не передбачає пряму військову участь блоку у відбитті агресії проти країни-учасниці. Тобто, відзначає експерт, Україні на реальний захист розраховувати у НАТО не слід.

А от пункт щодо фактичного роззброєння України є неприйнятним, каже експерт.

"Україна не може мати армію більше ніж 350 тис, не більше ніж 125 літаків, є також обмеження по ракетах середньої і малою дальності. Це перенесено зі Стамбульського протоколу. І, на моє переконання, є фактичним роззброєнням на вимогу агресора, і тому є неприпустимим", — підкреслив Кочетков.

На думку експерта, загалом, план, якщо він відповідає дійсності, прийнятний для початку переговорів.

"Що буде на виході — передбачити складно, але особисто я підтримую процес, який дозволить повністю перезавантажити владу в Україні. Бо за наявних умов війну ми програємо, треба це визнати, як це не прикро", — додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ передала Штатам свій проект мирного договору щодо вирішення війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини