Рада визнала ПВК Вагнер злочинною організацією: про що це говорить – які будуть наслідки

Україна сподівається, що визнання ПВК Вагнер злочинною організацією підхоплять й інші країни

Верховна Рада визнала ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією, а приватні військові компанії РФ - терористичними організаціями. Про що свідчить це рішення? Чому прийнято лише зараз? Які будуть наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Незабаром варто чекати на визнання пригожинської організації злочинною все більшою кількістю країн

Член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова нагадує, що наприкінці січня ПВК "Вагнера" була визнана в США транснаціональною злочинною організацією.

"Якщо вже на Заході приймають такі рішення, акцентуючи, що "вагнерівці" скоюють військові злочини не лише в Україні, а й у всьому світі (Сирія, Африка і так далі), то було б дивно, якби наша країна не визнала цю ПВК злочинною", – пояснює експерт.

Вона також звертає увагу, наскільки багато з'явилося перебіжчиків із цієї організації. На тому ж Заході то один, то інший дають шокуючі зізнання: як працює ПВК "Вагнера", як страчує людей без суду та слідства, як змушують зеків йти на вірну смерть під загрозою розстрілу.

"Чаша терпіння і на Заході, і в Україні – переповнилася. І бачимо результат, – зазначає Тетяна Попова. – Думаю, незабаром варто очікувати на визнання пригожинської організації злочинною все більшою кількістю країн".

Основна мета, яку переслідує українська влада – задати міжнародний тренд щодо цієї ПВК

Політолог Дмитро Воронков розмірковує так:

"Подібне рішення безпосереднього з українського боку особливого значення не матиме. Ми і так перебуваємо у стані війни з РФ. Війни, у якій ПВК "Вагнер" бере безпосередню участь. У разі потрапляння в полон і небажання повертатися до РФ за обміном, "вагнерівці" і так у нас потрапляють під суд. Набагато цікавішим був би колективний тренд. Якщо б дана ПВК отримала тавро терористичної, злочинної – від усього цивілізованого світу. І тут Україна, звісно, мала зробити свій хід".

На думку політолога, після того, як у США наприкінці січня визнали ПВК "Вагнера" міжнародною злочинною організацією, Україна, звісно, не могла залишатися осторонь.

"Основна мета, яку має українська влада (і це абсолютно вірно) – задати міжнародний тренд щодо цієї ПВК. Що призведе до її ослаблення в міжнародному сенсі, а також до притягнення відповідальності "вагнерівців", які скоїли військові злочини, причому не лише в Україні. Учасники цієї ПВК стають тепер практичними невиїзними зі своїх країн. Їх цілком можуть заарештувати десь за кордоном, після чого на них чекає міжнародний трибунал або видача Україні, – пояснює Дмитро Воронков. – Що створює демотивацію для найманців (як тих, що вже є частиною цієї компанії, так і подумують про вступ до її лав). Мова, природно, не йдеться про зеків, у яких немає особливого вибору. Розмова скоріше про професійних військових, які не хочуть опинитися у міжнародному розшуку. Що може скоротити поповнення рядів цієї ПВК з боку саме профі".

Крім того, продовжує Дмитро Воронков, у разі визнання цієї організації злочинною, терористичною якомога більшою кількістю країн, це вдарить по її ресурсах - і військово-технічним, і фінансовим, розкиданим по різних державах. Постачання зброї такої організації тепер дорівнює співпраці з терористами. І це зупинить багато компаній, які раніше готові це робити.

"Відповідно – прийнято правильні рішення, які завдають ударів по "вагнерівцям" загалом та їх ватажку Пригожину зокрема", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Кремлі знову зіпсують через постачання зброї Україні: про що це говорить.