Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін одноосібно вирішуватиме, що потрібно і чого не потрібно знати росіянам: що задумав Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін одноосібно вирішуватиме, що потрібно і чого не потрібно знати росіянам: що задумав Кремль

Аналітики ISW прогнозують суттєве посилення цензури у Росії

30 липня 2024, 08:20
Поділіться публікацією:

Комітет Держдуми РФ з інформаційної політики 29 липня схвалив поправки до закону "Про зв'язок", що дозволяють російському диктатору Володимиру Путіну запроваджувати обмеження на доступ до інформації. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Путін одноосібно вирішуватиме, що потрібно і чого не потрібно знати росіянам: що задумав Кремль

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Американські аналітики зазначають, що у разі прийняття поправок Путін зможе вводити обмеження на доступ до інформації "з метою захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав і законних інтересів інших осіб, забезпечення оборони країни та безпеки держави".

Прийняті поправки також нададуть російському федеральному цензору Роскомнагляду право керувати мережами зв'язку та видаляти "заборонену" інформацію щодо подання генпрокурора Росії та його заступників.

Якщо ці поправки будуть введені в дію, Путін "стане прямим арбітром того, яку поведінку та ідеали дозволено або заборонено в російському інформаційному просторі", зазначили в ISW.

Також зазначається, що російська влада починає пов'язувати свої зусилля щодо придушення інформаційного простору зі спробами контролювати поведінку мігрантів.

Голова ЛДПР Леонід Слуцький 29 липня запропонував запровадити "Кодекс мігрантів", який зобов'язує мігрантів інтегруватися у російські культурні, мовні, правові та поведінкові норми.

Схвалений комітетом раніше законопроект, що вимагає деанонімізації каналів соціальних медіа з понад 10 000 передплатників, також містить окреме положення, що обмежує можливість для мігрантів купувати понад 10 SIM-карток на людину.

В Інституті вважають, що Кремль вирішується на подібні кроки для заспокоєння ультранаціоналістичної спільноти, яка значною мірою підтримала повстання колишнього ватажка Групи Вагнера Євгена Пригожина.

Крім того, створювані механізми сприятимуть Міністерству оборони РФ у примусі мігрантів до військової служби.

Тим часом мета зупинити зростання загрози ісламського екстремізму в Росії перед ініціаторами зазначених змін не варте, вважають в ISW.

Читайте також на порталі "Коментарі" – несподіваний поворот: чому Путін може ухвалити рішення про виведення частини окупантів з України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини