Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін хоче переходу Запорізької АЕС під контроль Росії: підписано указ
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін хоче переходу Запорізької АЕС під контроль Росії: підписано указ

В указі глава Кремля доручив наділити нове підприємство "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС" правами щодо ведення робіт у галузі атомної енергії.

5 жовтня 2022, 18:42
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін доручив передати управління Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС) під контроль Росії. Як передає видання "Коментарі", про це йдеться в указі глави Кремля, підписаному 5 жовтня.

Путін хоче переходу Запорізької АЕС під контроль Росії: підписано указ

ЗАЕС. Фото з відкритих джерел

В указі йдеться про передачу створеному нещодавно АТ "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС" прав на ведення робіт у галузі атомної енергії. Їм також дозволяється використання ліцензій на проведення таких робіт, виданих щодо станції до 30 вересня 2022 року. Вони продовжать діяти "до видачі дозволів відповідно до законодавства Росії".

Путін хоче переходу Запорізької АЕС під контроль Росії: підписано указ - фото 2

Путін хоче переходу Запорізької АЕС під контроль Росії: підписано указ - фото 3

Путін хоче переходу Запорізької АЕС під контроль Росії: підписано указ - фото 4

Акціонерне товариство, про яке йдеться в указі Путіна, було засноване державною російською компанією "Росенергоатом" спеціально для управління ЗАЕС. Зареєстровано у відповідних реєстрах воно було 3 жовтня.

На її створення вже відреагували в українському НАЕК "Енергоатом", який здійснює законний контроль за атомною станцією. Там рішення про створення товариства назвали "нікчемним" та "незаконним", а також " агонією вигаданого божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств із назвами українських компаній".

Нагадаємо, що Запорізька атомна електростанція, розташована в Енергодарі, контролюється російськими військовослужбовцями з початку вторгнення Росії. Періодично територія самої станції та прилегла до неї зазнають обстрілів. Україна та Росії обмінюються взаємними звинуваченнями з цього приводу і заперечують свою причетність до обстрілів. На станції продовжують працювати українські працівники, яких контролюють російські військові. Керівник ядерної служби ООН Рафаель Гроссі анонсував свій візит до Києва та Москви для переговорів щодо зони захисту навколо АЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини