Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін безсилий: неймовірна перевага штучного інтелекту на боці України
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін безсилий: неймовірна перевага штучного інтелекту на боці України

Росіяни використовують свою артилерію так, ніби йде Перша світова війна. Те, що роблять українці, зовсім інше: цифрова армія воює з аналоговою.

23 лютого 2023, 13:09 comments1304
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Україна змінює військову тактику використовуючи в своїй роботі технологічні новинки, зокрема штучний інтелект. Німецький ІТ експерт з ІТ-батальйону Бундесверу стверджує, що на кілька років тому оперативній групі пощастило, якщо вона змогла знищити 20 цілей за день, проте новітнє програмне забезпечення дозволяє українським військам атакувати по 250-300 цілей, що може перевершувати навіть можливості ЗСУ. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на німецьке видання Welt.

Путін безсилий: неймовірна перевага штучного інтелекту на боці України

Українці стріляють по позиціях ворогів. Фото з відкритих джерел

Секретне програмне забезпечення під назвою MetaConstellation надає Україні американська компанія Palantir Technologies, яка спеціалізується на обробці та аналізі даних для спецслужб.

"Українці поєднують свій мужній бойовий дух із найдосконалішим програмним забезпеченням для розвідки та управління боєм, яке коли-небудь використовувалося в боях", — пишуть у Washington Post, а в The Times додають, "ті, хто бачив штучний інтелект у дії, не сумніваються в його революційній силі".

На практиці це означає, що український військовий перебуваючи у бліндажі дістає свій планшет та відкриває програму, яка показує цифрову модель поля бою. Вона заснована на супутникових зображеннях та має кілька шарів інформації. Військовий здатен спостерігати за тепловим зображення від ворожої артилерії, а перемкнувшись на інший шар розпізнати танк. Після цього український боєць робить два кліки: один для отримання координат, інший для запуску дрона по позиціях супротивників.

Програма створена на основі штучного інтелекту та здатна розпізнати танк захований у листі чи під камуфляжним захистом. Після кожного використання створюється оцінка, яка передається в мережу, щоб поліпшити результати для ШІ в майбутньому.

Перевага програми також в тому, що вона здатна отримувати та оброблювати інформацію з багатьох джерел одночасно. Від супутникових знімків до звичайних людей, які надіслали повідомлення через додаток "єВорог". Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що через цю програму надійшло понад 430 тис. повідомлень.

"Це найбільш технологічна війна в історії людства. Основною зброєю сучасної війни є не танки та артилерійські системи 1960-х років, а дані та технології: дрони, супутниковий зв’язок, мобільні пристрої, датчики та штучний інтелект – це інструменти, які змінюють хід війни", — говорить Михайло Федоров.

Загалом програмне забезпечення MetaConstellation підвищує точність і швидкість української армії, знаходячи всі супутники, корисні для місії, в їх оптимальному положенні відносно один одного та оновлюючи їх дані за лічені секунди.

"Росіяни використовують свою артилерію так, ніби йде Перша світова війна. Те, що роблять українці, зовсім інше: цифрова армія воює з аналоговою", — говорить британський військовий експерт.

Директор компанії Palantir Алекс Карп говорить, що "ми маємо переконання і обрали сторону, а наше програмне забезпечення бореться" проти російської агресії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про рейтинг найсильніших армій світу. Україна піднялась на кілька позицій.

Також "Коментарі" писали про союзника Путіна, який відмовляється купувати літаки в Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини