Головна Новини Суспільство Війна з Росією Психологічне відновлення під час війни: психологи розповіли, які засоби можуть допомогти
commentss НОВИНИ Всі новини

Психологічне відновлення під час війни: психологи розповіли, які засоби можуть допомогти

На жаль, негативний вплив на психіку громадяни України відчуватимуть роками

22 жовтня 2023, 21:10
Поділіться публікацією:

За результатами аудиту потреб населення у послугах з охорони психічного здоров’я, проведеного торік у межах Всеукраїнської програми, близько половини українців потребують психологічної підтримки. Про це повідомляє проект “Психологічне відновлення музичними засобами під час війни”.

 Психологічне відновлення під час війни: психологи розповіли, які засоби можуть допомогти

Психологічне відновлення українців під час війни (фото з відкритих джерел)

За словами експертів негативний вплив на психіку громадяни України відчуватимуть роками. Зокрема, діти, які сьогодні вимушені сидіти в шкільних підвалах і для яких розмови про смерть стали чимось нормальним та буденним. 

Одним із способів допомогти людям, що пройшли через жахи війни є сеанси музикотерапії. В Україні вже випробував цю терапію диригент оркестру Kyiv Classic Orchestra Герман Макаренко разом зі своїми музикантами. Усі вони протягом кількох місяців проводили сеанси музикотерапії у військовій частині, в київській лікарні "Охматдит" та для населення деяких деокупованих громад Київщини. Музичні твори допомагали підбирати психологи.  

 За словами психологів не тільки музика, але й різноманітні методи арттерапії допомагають їм у роботі з постраждалими внаслідок російської агресії.

Керівник Всеукраїнської арттерапевтичної асоціації Олена Вознесенська розказала, що взагалі арттерапія починалася з роботи з військовими та дітьми. Оскільки саме з цими категоріями спеціалістам іноді важко встановити зворотний зв'язок — їм важко висловлювати, що відчувають всередині. А мистецтво якраз допомагає скоріше "достукатись" до пацієнта.

"У творчості є ще один плюс — це активна позиція. Тобто не просто полежати та подумати. Тут треба почати діяти", — розповіла арттерапевтка.

Психологиня Наталія Зарецька, яка працює з населенням деокупованих громад, розповіла, чому музика допомагає при психологічних травмах, що причинені війною.

 "80% вибуху — це фізичний вплив, хвилі, які проходять через наше тіло. Але музику ми так само відчуваємо. На відміну від звуку вибуху це компенсаційний, зцілюючий вплив", — розповіла психологиня. 

Про дієвість мистецьких засобів говорила й психолог, консультантка волонтерського творчого проєкту “Погляд Перемоги” Олена Сек.

"Екстремальні ситуації на рівні виживання завжди чорно-білі, пласкі. У той час як музика, мистецтво — це поліфонія. Тобто це одразу перенесення в геть зовсім інший вимір, дозволяє перемикатися на режим, який було втрачено, коли ми перебували на межі виживання".

На її думку, військові дії, екстремальні ситуації одним з наслідків мають, так би мовити, "емоційне замерзання". Крім того, в таких умовах в соціуму є певна заборона на прояв емоцій, особливо, коли йдеться про щось позитивне — радість, задоволення, натхнення. Але якраз вони і є життям, а не виживанням.

"В умовах фізичної неможливості висловити свої почуття та при соціальній забороні, ми ризикуємо тим, що наші емоції згодом перетворяться на психосоматичні захворювання", — розповіла психологиня. І додала, що згідно з статистикою, за період війни в Україні значно виросла кількість психосоматичних захворювань. У той час як музика, мистецтво дали б людям "легалізацію" цих непроявлених почуттів. Причому в позитивному ключі, а не як агресія.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що психологи розповіли, що робити при панічній атаці та як собі допомогти.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини