Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про який «мир» для України заговорили на Заході – до чого підштовхують Київ та як бути українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Про який «мир» для України заговорили на Заході – до чого підштовхують Київ та як бути українцям

Незважаючи на звірства російського агресора в Україні, Захід досі боїться завдати вирішального удару по Росії

1 червня 2022, 11:30 comments2273
Поділіться публікацією:

У США заявили, що підтримують всі зусилля, спрямовані на припинення вогню та встановлення міцного миру в Україні. У тому числі – т.зв. "Італійський мирний план". А тут ще й редакція американського видання The Wall Street Journal висловила сумнів щодо того, чи насправді хоче президент США Джо Байден перемоги України у війні. Про що говорять такі заяви? Що це означає для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про який «мир» для України заговорили на Заході – до чого підштовхують Київ та як бути українцям

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Нашим західним партнерам варто пам'ятати про те, що 60-100 українців на день, за словами президента Зеленського, гинуть через зволікання та геополітику

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній пояснює:

"Розмови про мирні переговори з боку західних країн та міжнародних організацій ведуться з першого дня війни – тією чи іншою мірою. При цьому забуваючи, що єдиним бенефіціаром світу є українці та Україна. Саме тому, зупиняючи агресора від просування вглиб нашої території та звільняючи території ЗСУ, просувають мирний процес та наближають підписання будь-якого договору з РФ. Саме тому українська влада іноді просить, а іноді й вимагає головний ресурс для мирного процесу – потужне сучасне озброєння".

За словами експерта, всі чудово розуміють, що будь-яка пропозиція щодо мирного врегулювання війни в Україні можлива за певних поступок з боку нашої країни. Тоді як поступок з боку країни-агресора ніхто навіть не обговорює.

"Все голосніше в західних країнах звучить теза щодо образи росіян на НАТО, яке розширюється, хоч нібито не має цього робити. Дехто, як, наприклад, глава італійського уряду Луїджі Ді Майо вважає, що Україна для досягнення миру має піти на територіальні поступки. Щоправда, він не уточнює, чи маємо ми відмовитися від територій, захоплених у 2014 році чи від тих, що у 2022 році, чи додати ще Бучу та Бородянку. І це частина італійського "мирного плану", неприйнятного для України, що передбачає капітуляцію. І такий "мирний план" пропонує голова європейської країни у ХХІ столітті! Подібні пропозиції свідчать лише про те, що міжнародного права немає. І у стратегічному плані Путін виграє у світу цю війну, руйнуючи той світовий порядок, який існував роки після Другої світової", – наголошує Юрій Подорожній.

У цьому ключі, продовжує він, видання The Wall Street Journal задається абсолютно адекватним питанням. Чи дійсно США бажають перемоги України у війні та повернення територіального статус-кво у стан 2013 року?

"Це – ключові питання. При цьому ми, безперечно, вдячні США за підтримку, зокрема озброєнням. І є надія, що американська посол Бріджіт Брінк, яка прибула до Києва, надасть нового імпульсу нашим відносинам. При цьому нашим західним партнерам варто пам'ятати про те, що 60-100 українців на день, за словами президента Зеленського, гинуть через зволікання та геополітику. А нам, в Україні, слід і надалі розраховувати на свої сили – як військові, так і дипломатичні", – резюмує експерт.

Заяви західних партнерів ми враховуватимемо, але це не означає, що ми повинні відступати

Кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер констатує, що зараз ми бачимо спроби різних країн на різних міжнародних майданчиках та у двосторонньому порядку говорити про необхідність повернення до переговорів України з РФ. Що зброя не допоможе вирішити конфлікт. Що треба домовлятися.

"Справді, тривалий конфлікт в Україні не відповідає інтересам багатьох держав. Утримати той рівень санкцій, міжнародної уваги, тиску на росію, підтримки України, що були в перші місяці після широкомасштабного вторгнення Росії – нашій країні буде досить складно. Очевидно, що все відбувається не без активної участі російських пропагандистів, лобістів, грошей та контактів на досить високому рівні. У тому числі це стосується нескінченної телефонної дипломатії європейських лідерів (які лідерами є швидше за посадою, ніж рішучістю боротися за демократичні права та цінності)", – зазначає Євген Габер.

За її словами, на тлі цих заяв Старої Європи – Франції, Німеччини, низки інших країн – привертає увагу, що окремі інформаційні вкидання почали з'являтися і в наших головних союзників, зокрема США.

"Водночас, я б не переоцінювала вагу публікацій, нехай і у провідних, але все ж таки – ЗМІ. Як і заяв окремих представників США та інших держав на кшталт "треба домовлятися". Ми, насамперед, будемо діяти відповідно до своїх національних інтересів, – упевнена експерт. – Те, що заявляють ті чи інші партнери, враховуватимемо. Це важливо для розуміння настроїв, які там існують. Але це не означає, що ми маємо відступати. Навпаки, слід ще консолідованіше працювати на нашу перемогу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ наступають у Херсонській області: в ISW пояснили, чому Росії доводиться відступати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 червня 2022, 13:00

Треба терміново залучити до переговорів Макрона, Шольца, Орбана та інших адекватних. Зе-Асад Башар вже захистив Маріуполь до рівня Алепо, Северодонецьк до рівня Грозного, далі Львів до рівня Пальміри. Захисники не евакуюють цивільних до початку бойових дій. Не бажають воювати за містом - православному талібану зручно ховатися за цивільними.


Новини