Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять заяви Зеленського: який буде формат переговорів з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Зеленського: який буде формат переговорів з РФ

Воєнна ситуація дуже мінлива, і багато факторів можуть впливати на можливість переговорів

4 липня 2024, 21:30
Поділіться публікацією:

В інтерв’ю "Bloomberg" президент України Володимир Зеленський допустив, що реально змусити Росію завершити війну вже цього року. До того ж президент прямо заявив, що він бачить посередниками у можливих переговорах України та РФ дві країни – США та Китай. Чи можна вважати, що таким чином президент вже окреслив майбутній формат переговорів? І чи можливі вони до кінця цього року? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять заяви Зеленського: який буде формат переговорів з РФ

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента України

Потенційно може бути створена реальна платформа для діалогу

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко зазначила, що, виходячи лише з цієї заяви, важко однозначно сказати, чи окреслив президент Володимир Зеленський майбутній формат переговорів та чи вони можливі до кінця року. 

При цьому експерт звертає увагу на п’ять ключових причин для невизначеності у інтерпретації цього питання:

1. Воєнна ситуація дуже мінлива, і багато факторів можуть впливати на можливість переговорів, включно з перевагою будь-якої зі сторін на полі бою.

2. Зеленський стикається з тиском зсередини України у питанні завершення війни, і будь-які поступки, особливо територіальні, можуть зустріти опір в першу чергу з боку частини військових.

3. Росія публічно не заявляла про готовність вести переговори на умовах, які Україна вважає прийнятними, а останні заяви російських офіційних осіб свідчать про те, що вони прагнуть і надалі продовжувати військові дії або вимагатимуть фактичної капітуляції України для припинення війни.

4. США з союзниками вели активну дипломатію, але Росія не виявила великого інтересу до поступок. США мають значний глобальний вплив, проте їхня здатність диктувати дії обмежена. Хоча Росія ізольована, вона має союзників і стратегічні інтереси, які можуть впливати на її рішення.

5. Хоча Китай висловив підтримку мирного рішення шляхом переговорів, його роль як реального посередника залишається невизначеною. Китайська позиція щодо війни та його стосунки з Росією складні. З одного боку, Китай хотів би відновити довоєнні глобальні ланцюги поставок, товарні ринки та зв’язки з Європою, з іншого – може отримати вигоду від тривалого конфлікту, надалі збільшуючи російську залежність від себе та отримуючи дешеві ресурси з РФ, що у випадку закінчення війни та навіть часткової відміни антиросійських санкцій стане неможливим. Тому Китай балансує, публічно закликаючи до миру (нагадаю, що китайський мирний план для України неприйнятний) та одночасно підтримує тісні зв'язки з Росією. Кінцеві дії Китаю, ймовірно, визначатимуться тим, як він оцінює потенційні ризики та вигоди від різних результатів. Нинішні дії Китаю не демонструють готовності чинити сильний тиск на Росію, натомість на перше місце він ставитиме власні інтереси.

"Важливо пам'ятати, що результат війни не залежить виключно від зовнішнього тиску. Вирішальну роль відіграють рішення українського та російського лідерів, динаміка конфлікту на місцях та громадська думка в обох країнах. Одночасне посередництво США та Китаю, навіть, якщо їхні позиції не збігаються, потенційно може створити реальну платформу для діалогу. Можливість успішних переговорів до кінця року залежатиме від готовності глобальних посередників узгоджувати свої позиції, від готовності сторін брати участь у змістовному діалозі та від ситуації на полі бою", – підсумувала Єва Антоненко.

США і Китаю потрібно домовитися між собою

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова зауважила, що у свіжому інтерв'ю для "Bloomberg", яке дав президент Володимир Зеленський, прозвучали дуже цікаві моменти, які швидко підхопила преса. В першу чергу про медіацію Сполучених Штатів та Китаю у вирішенні війни і переговорах між Україною і Російською Федерацією.

"Справа в тому, що президент Зеленський чітко підкреслив, що Китай може впливати на Російську Федерацію без зброї економічними факторами, економічним тиском тощо і тому активно закликає долучатися. Також президент підкреслив, що Сі Цзіньпін особисто в розмові з ним обіцяв не надавати зброю РФ. Проте журналістка чітко запитала, якщо буде встановлено факти, що Китай розробляє разом з Російською Федерацією ударні дрони або  іншу якусь зброю, чи потрібно тоді вводити санкції. На це президент відповів ствердно, зазначивши, що тоді можна буде говорити про активну санкційну політику вже проти Китаю, бо йому потрібно визначатися, що він робить, чи він стоїть на позиції все-таки врегулювання конфлікту чи продовження його посилення і поглиблення. Чи буде він стояти на позиції агресора чи тієї країни, яка захищається", – зазначила Олександра Решмеділова.

За її словами, після зустрічі президента Зеленського з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном було чітко проголошено, що Будапешт визнає факт агресії з боку РФ, визнає міжнародно визнані кордони. І тут важливо, щоб і Китай всіляко підтримував і визнавав територіальну цілісність і суверенітет, як і факт агресії з боку Російської Федерації. 

"США і Китаю потрібно домовитися між собою, бо є в них свої розбіжності і все-таки рухатися в бік того, щоб завершити війну справедливо і для України, і для світу. Україна погодиться на участь Росії у переговорах, якщо більшість країн світу, в попередньому саміті їх було більше 100, погодяться з тим планом, який буде запропоновано", – зауважила експерт.

При цьому Олександра Решмеділова зазначила, що незрозуміло, хто буде приймати участь від Росії у потенційних переговорах і чи будуть взагалі на них такі представники. 

"Скептично ставиться президент що до того, що Путін готовий приїхати на такий саміт, але говорити, що формат переговорів завершений і зрозумілий передчасно. Насправді він в процесі формування. Багато залежить від того, як підкреслила журналістка під час цього інтерв'ю, як за тиждень під час саміту НАТО Сполучені Штати пояснять своє бачення подальшої підтримки України. Також важливо розуміти, що, якщо у кандидата в президенти США Дональда Трампа є своє бачення завершення війни, то Україна повинна бути ознайомлена з подібними планами і діями. У президента Зеленського вже запитували чи є у нього комунікація з командою Трампа, проте той підкреслив, що не хоче підкилимних домовленостей, а тому проводить офіційну лінію між Києвом і Вашингтоном", – зазначила співрозмовниця порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно Трамп може поставити Україні ультиматум: як діяти Києву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 липня 2024, 20:38

Думки нашого Сонцесяйного ще більш мінливі, в залежності від якості порошку. Йому сказали що більше не піднімати питання НАТО бо інакше вони вголос про корупцію влади в Україні казати будуть. І тепер Україні НАТО вже не так і потрібно. Бо кишені обрізаних набагато важливіші, а з Путіним вони давно домовились. Развод терпіл йде потужно!


Новини