Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить заява Байдена про переговори з РФ: коли вони реально можуть відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить заява Байдена про переговори з РФ: коли вони реально можуть відбутися

Без зайвого розголосу переговори Білого дому та Кремля можуть відбуватися і зараз

2 грудня 2022, 13:12 comments2626
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден заявив, що готовий вести переговори з російським диктатором Володимиром Путіним, якщо той вирішить закінчити війну в Україні. Але можливі контакти відбудуться лише за консультацій з НАТО, попередив Байден, назвавши огидними дії Путіна в Україні. У Кремлі вже заявили, що не мають наміру припиняти так звану "спеціальну військову операцію". Експерти оцінили перспективи американо-російських, українсько-російських переговорів спеціально для видання "Коментарі".

Про що говорить заява Байдена про переговори з РФ: коли вони реально можуть відбутися

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Переговори Білого дому та Кремля відбуваються, швидше за все, досить динамічно та інтенсивно

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин поділився такою думкою:

"На жаль, мій коментар буде пофарбований далеко не в рожеві тони. Говорити дуже значуще і при цьому ні про що відмінна риса класичної ораторської школи американських політиків. У прямій промові Байдена можна виділити три протиріччя: "Я НЕ МАЮ НАМІРУ ВЕСТИ ПЕРЕГОВОРИ / Я ГОТОВИЙ ВЕСТИ ПЕРЕГОВОРИ"; "ПУТІН НЕ МОЖЕ ПЕРЕМОГТИ / АЛЕ МОЖЕ ПЕРЕМОГТИ"; "ПУТІН ПОВИНЕН ПІТИ / АЛЕ НЕ ПІДЕ". При цьому президент США не називає РФ "Імперією зла" і не закликає до "Хрестового походу проти Кремля" як його знамениті попередники. Дії Путіна в Україні названі "огидними", оцінка глибоко емоційна, але не закликає до дій, і не означає будь-яких правових наслідків".

За словами експерта, ще одним відомим прийомом у дипломатії є класична фраза: "Нам треба проконсультуватися з союзниками", що зазвичай означає підвищення ставок у переговорах.

"Формальність подібних консультацій у рамках Атлантичного договору є очевидною. Загальний висновок: переговори Білого дому та Кремля проходять, швидше за все, досить динамічно та інтенсивно, і участь Банкової в них поки що більшою мірою на другому місці", – констатує Андрій Мішин.

Америка пом'якшує для Росії ситуацію

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій наголошує, що Байден у цьому випадку враховує демонстративне небажання Києва вести переговори з Москвою до виведення російських військ з усієї території України, включаючи Крим.

"Америка пом'якшує для Росії ситуацію – говорить про те, що переговори можливі після якихось значних кроків із боку країни-агресора. Крім того, РФ раніше постійно заявляла, що з Україною говорити їй, мовляв, нецікаво – і намагалася вийти на діалог із США", – нагадує експерт.

І Байден, на його думку, дає Москві таку можливість, щоб трохи задовольнити хворе его РФ, але вирішити питання по суті – припинити окупацію Росією українських територій.

Путінський режим хоче не переговорів, а капітуляції України

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що до кінця цього року жодних переговорів не буде. А розпочнуться вони, на його думку, не раніше весни-2023.

"Це станеться, коли Путін усвідомить, що всі його надії на зміну ситуації у війні на користь РФ виявилися примарними. Коли зрозуміє, що не вдалося навіть важкої зими поставити навколішки Україну, Європу. Що не допоміг йому наступний етап мобілізації, який, найімовірніше, пройде у січні. Коли всі ці фактори зійдуться, Кремль зрозуміє безнадійність своєї авантюри – і вийде на реальні переговори", – пояснює експерт.

А зараз, зазначає він, путінський режим хоче не переговорів, а капітуляції України. Мовляв, де стоїмо зараз – то хай усе залишається. "Заморожуємо" ситуацію на 3-4 місяці або на півріччя. А за цей час Путін сподівається налагодити випуск озброєння, десь його закупити, збільшити призов тощо. Щоб розпочати новий етап війни чи виходити на нові переговори. Але на "заморожування", наголошує Олексій Голобуцький, не готова Україна. Принаймні зараз.

На думку політтехнолога, те, що на Заході хочуть якнайшвидше все вирішити – логічно. Наша війна тією чи іншою мірою негативно впливає на весь світ.

"У найближчій перспективі я не бачу ймовірності усунення Путіна. Може, звичайно, статися все, що завгодно. Є обурення еліт, російського суспільства. Але поки що все виглядає так, що вести переговори доведеться саме з ним. При тому, що на даний момент він виглядає абсолютно недоговороспроможним і нерукостислим у цивілізованому світі", – робить висновок Олексій Голобуцький.

Читайте на порталі "Коментарі" — ця зима стане викликом для українського бізнесу: чому так – які перспективи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини