Пригожин втрачає довіру Путіна: чому так – яке майбутнє чекає на голову ПВК "Вагнер"

Російський диктатор Путін може свідомо грати на протистоянні між Генштабом (Герасимов) та Міноборни (Шойгу) з одного боку – і Пригожиним із його найманцями з іншого

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, який набрав певної ваги за останні місяці, почав втрачати авторитет в очах російського диктатора Володимира Путіна після невдалих спроб захопити Бахмут. Чи згодні з таким твердженням? Яке майбутнє, швидше за все, чекає на Пригожина? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Пригожин буде впливовим доти, доки живий Путін

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій розмірковує так:

"Ймовірно, Пригожин буде впливовим доти, доки живий Путін або, хоч би, поки він відіграє головну роль. Олігархи, військові – бояться Пригожина і з радістю покінчили б із ним. Саме в такій ролі він Путіну і потрібен для підтримки балансу".

Крім того, продовжує експерт, виходячи з того, що російське суспільство вкрай слабке і маловпливове, однією з небагатьох справді впливових гілок є криміналітет.

"Щоб його частини не пішли проти влади – Кремлю потрібний Пригожин", – констатує Олександр Палій.

Путін робить максимум для того, щоб ніхто не одержав у свої руки надмірну концентрацію влади

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, Путін свідомо створює протистояння у своєму оточенні, діючи за концепцією – розділяй та володарюй.

"У господаря Кремля є досить лояльна до нього група. Ті, кого німецький правознавець, філософ, соціолог та політичний теоретик Карл Шмітт називав коридорною чи вестибюльною владою. І Пригожин як довірена особа Путіна до такої належав, – пояснює політолог. – Але паралельно президент країни-агресора робить максимум для того, щоб ніхто не отримав надмірної концентрації влади в свої руки. Щоб ніхто не почував себе виключно обраним".

Олексій Якубін вважає, що саме тому Путін свідомо грає на протистоянні між Генштабом (Герасимов) та Міноборни (Шойгу) з одного боку – та Пригожиним із його найманцями з іншого. Підвищуючи-заохочуючи то тих, то інших. Щоб вони конкурували один з одним за його увагу.

"Не виключаю, що через деякий час ми побачимо, що Герасимов та військові знову будуть відсунуті, а ставку знову зроблено на Пригожина чи когось ще з ближнього путінського кола. Нюанс у тому, – наголошує експерт, – що чим більше буде невдач на фронті, тим активніше Путін жонглюватиме цією ситуацією, намагаючись показати своєму найближчому оточенню, що тому нічого не гарантовано. І перекидаючи на нього всі проблеми, у тому числі пов'язані з війною проти України".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Олаф Шольц та Еммануель Макрон дали нову обіцянку Україні.